Sunday, December 10, 2023
Jurnalism corect


Explozia de la Călimănești: CNAIR nu are contract pentru supervizarea lucrărilor pe șantierul Autostrăzii Focșani – Bacău

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 21 septembrie 2023

Cu toate că a trecut aproape un an de la încheierea contractului pentru execuția lucrărilor, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere nu reușit nici până în acest moment să găsească un consultant pentru Autostrada Focșani – Bacău, pe șantierul căreia patru oameni și-au pierdut viața în urma exploziei unei conducte de gaz.

Un incendiu puternic a izbucnit, miercuri noaptea, după o explozie la o magistrală de gaz. În urma incidentului, patru muncitori ai firmei UMB Tehnostrade, care lucrau la construcţia Autostrăzii A7 Focșani – Bacău și-au pierdut viața, iar alţi cinci au fost răniţi.

Printr-un comunicat de presă transmis la câteva ore după producerea tragediei, reprezentanții Transgaz susțin că UMB Tehnostrade nu deținea aviz pentru relocarea conductei respective.

Constructorul însă nu lucra la relocarea rețelei de gaz, spun reprezentanții Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere, ci doar lucrări de îmbunătățire a terenului de fundare a corpului autostrăzii.

Cu toate acestea, potrivit avizului Transgaz în baza căruia CNAIR a emis autorizația de construire, până la obținerea avizului privind aprobarea proiectului tehnic de relocare a conductei, muncitorii UMB nu aveau voie să lucreze la mai puțin de 20 metri.

CNAIR nu are contract pentru supervizare

Deși UMB a început lucrările pe acest șantier în martie 2023, CNAIR nu a reușit încă să încheie un contract cu o firmă care să se ocupe profesionist de supervizarea lucrărilor. O astfel de echipă are în componență inclusiv specialiști în siguranța muncii, care poate i-ar fi împiedicat pe muncitori să lucreze în zona respectivă.

La această oră, de asigurarea acestor servicii se ocupă angajați din cadrul DRDP Iași, aflată în subordinea CNAIR, însă practica ne-a arătat că aceștia nu pot asigura servicii la nivelul celor oferite de firmele private.

Lansată abia în luna februarie 2023, licitația pentru atribuirea contractului de supervizare este încă departe de a fi finalizată. CNAIR a primit șase oferte, iar acestea se află în etapa de evaluare tehnică.

Dintre cele 13 loturi ale Autostrăzii Moldova (Ploiești – Buzău, Buzău – Focșani, Focșani – Bacău și Bacău – Pașcani), doar patru au consultanți privați, pentru restul activitatea fiind delegată unor angajați din cadrul direcțiilor regionale, până la finalizarea procedurilor de achiziție.

Sursa foto: Inquam Photos / Ovidiu Micsik

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW