Monday, May 23, 2022
Jurnalism corect


Explicaţiile lui Stelian Ion privind emiterea unei OUG pe justiţie: Nu e nicio problemă de constituţionalitate/ Intram într-un blocaj și nu ăsta a fost scopul referendumului

By Vîrban Robert , in Justitie Stirile zilei , at 31 decembrie 2020 Etichete: , ,

Stelian Ion explică de ce Guvernul a emis OUG pe justiție, deși românii au votat, în cadrul unui referendum, pentru interzicerea adoptării de ordonanțe de urgență în domeniul justiției. Ministrul susține că măsura este constituțională și că dacă nu ar fi fost luată s-ar fi ajuns la un blocaj.

„Am participat si eu la vot pentru acel referendum, l-am considerat necesar. (..) Nu poți sta cu mâinile în sân când vezi ca ai un incendiu în casă. Efectiv intram în blocaj , daca nu am înțelege lucrurile acestea și nu am fi receptivi la semnalele din partea instanțelor, ar intra în blocaj. Nu asta a fost scopul referendumului. Legat de probleme de constituționalitate, m-am consultat cu profesori de drept constituțional, am consultat jurisprudența recentă a CCR. Nu e nicio problemă de constituționalitate”, a declarat Stelian Ion.

Judecarea apelurilor în completuri formate din trei judecători a fost amânată prin ordonanță de urgență timp de doi ani, în ciuda referendumului pe justiție din 2019. Ajuns în criză de timp, cu o măsură care ar urma să se aplice din 1 ianuarie 2021, Guvernul a apelat la singura soluție pentru care mai există, totuși, timp: ordonanța de urgență. În ciuda numeroaselor semne de întrebare legate de constituționalitatea ei, e clar, însă, că sistemul judiciar nu are resursă umană pentru o astfel de modificare.

Sursa foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW