Monday, April 15, 2024
Jurnalism corect


Explicațiile lui Petre Daea, după ce România a primit cele mai mici despăgubiri pentru fermieri

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 21 martie 2023 Etichete: ,

Ministrul agriculturii, Petre Daea, a recunoscut că suma de 10 milioane euro, alocată de Comisia Europeană cu titlul de despăgubiri pentru fermierii români, este derizorie, însă susține că există alte trei state care nu au primit nimic. 

Doar 10 milioane euro ar urma să primească România cu titlul de despăgubiri pentru fermierii afectați de importurile de cereale din Ucraina, aceasta fiind cea mai mică alocare de fonduri între cele trei țări beneficiare, potrivit propunerii Comisiei Europene. Polonia va primi 29,5 milioane euro, iar Bulgaria – 16,75 milioane euro.

„Am susţinut la Consiliu, în discuţia cu comisarul european pe agricultură, că suma este mică pentru România. Este o sumă derizorie. Acesta ne-a explicat constrângerile pe care le are, justificând că decizia Comisiei a fost să acorde doar 56 de milioane de euro din rezerva totală de criză de 450 milioane de euro. O sumă foarte mică pentru nevoile celor şase ţări, dar din care doar trei au primit. Ungaria, Cehia şi Slovacia nu au primit niciun cent. Deocamdată acestea sunt sumele. Însă eu am solicitat să revizuiască formula de calcul şi s-a convenit că se va analiza împreună cu experţii români stabiliţi încă din data de 26 septembrie 2022, în frunte cu Achim Irimescu de la Reprezentanţa Permanentă a României pe lângă Uniunea Europeană”, a precizat Petre Daea pentru Agerpres.

Comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski a prezentat propunerea Comisiei Europene miniștrilor agriculturii în cadrul reuniunii de luni, 20 martie, a Consiliului pentru agricultură.

În valoare de 56,3 milioane euro, finanțat din rezerva agricolă, acest sprijin este acordat pentru compensarea fermierilor care au suferit pierderi economice din cauza creșterii importurilor de cereale și semințe oleaginoase din Ucraina. Cele trei țări beneficiare pot completa acest ajutor din fonduri naționale.

Sursa foto: Uniunea Europeană

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW