Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Ionel Arsene pasează responsabilitatea spre constructor, după prăbușirea podului de la Luțca / Reacția Ministerului Dezvoltării

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 9 iunie 2022

În urma prăbușirii podului peste Siret de la Luțca, preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, Ionel Arsene, a pasat responsabilitatea către constructorul care l-a reabilitat în urmă cu câteva luni, o firmă controlată de finul său, Ginel Vlăsie, invocând faptul că recepția finală a lucrărilor nu fusese încă făcută. 

Podul rutier de la Luțca (județul Neamț) peste râul Siret s-a prăbușit joi, 9 iunie. În momentul prăbușirii, două vehicule se aflau pe pod. În urma incidentului, un bărbat de 56 de ani a fost rănit, cele două vehicule fiind prinse sub dărâmături.

Ionel Arsene a declarat joi, 9 iunie, într-o intervenție la Antena 3, că în luna martie, când au apărut imagini cu anumite probleme la acel pod, a cerut părerea expertului şi a constructorului.

„Am făcut adresă către constructor şi către expert. Podul este încă în curtea constructorului, nu avem recepţia finală pentru că mai erau de făcut unele lucrări care ţineau de partea estetică a podului. Podul nu este încă recepţionat de Consiliul Judeţean, noi, în momentul când a apărut această imagine cu partea desprinsă din pod, am cerut şi expertului, şi constructorului, un punct de vedere şi ei au spus că nu e nicio problemă cu acea bucată de beton. Cei care au proiectat şi au făcut expertiza la pod trebuie să răspundă”, a explicat Ionel Arsene.

El a precizat că pe pod era o limitare de tonaj de 40 tone.

„Am pus limitare de greutate pe pod, însă, se pare că cel care a intrat cu camionul pe pod nu a respectat limitarea de greutate. A fost un autocamion cu balast… Dar în mod normal e inexplicabil pentru că acolo au fost făcute încercări cu un convoi de camioane încărcate cu 300 tone”, a afirmat preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ.

Ministerul Dezvoltării confirmă spusele lui Arsene

Într-adevăr, potrivit Ministerului Dezvoltării, lucrările la podul de la Luțca nu era încă finalizate, în condițiile în care nu aveau recepția finală, însă din punct de vedere legal aceasta nu este o condiție pentru punerea în folosință.

Potrivit reprezentanților acestei instituții, lucrările la acest pod au fost finanțate prin PNDL cu suma de 7,3 milioane lei, din care a fost decontată cea mai mare parte.

O firmă controlată de finul lui Ionel Arsene a „reabilitat” podul de la Luțca înainte de prăbușire

O asociere condusă de firma Aqua Parc, controlată de Gheorghe Vlasie, zis Ginel, finul lui Ionel Arsene, a efectuat lucrări de reabilitare a podului de la Luțca, cu șase luni înainte ca acesta să se prăbușească.

Consiliul Județean Neamț a încheiat în anul 2019 cu asocierea condusă de Aqua Parc un contract pentru reabilitarea și moderniza 67 km de drum judeţean și un număr de 33 poduri, printre care și cel de la Luţca. Valoarea inițială a contractului a fost de 220 milioane lei fără TVA, însă avea să ajungă, în anul 2022, la 243 milioane lei, ca urmare a încheie mai multor acte adiționale.

Sursa foto: Inquam Photos / Ionut Corfu

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *