Saturday, June 15, 2024
Jurnalism corect


Expertiza gazelor lacrimogene folosite de jandarmi la protestul din 10 august, finalizată la sfârşitul lunii iulie

By Andreea Traicu , in Analize & Investigatii Justitie Stirile zilei , at 13 iunie 2019 Etichete: , ,

Expertiza gazelor lacrimogene folosite de jandarmi la protestul din 10 august va fi finalizată la finalul lunii iulie, urmând ca rezultatele să fie transmise procurorilor militari, au declarat surse judiciare pentru mainnews.ro.

Sursele citate au precizat că Institutul de Criminalistică va folosi reactivi din străinătate.
Realizarea expertizei fizico-chimică a fost dispusă la sfârsitul anului trecut, aceasta urmând a stabili compozitia substanțelor folosite de jandarmi pentru evacuarea protestatarilor.

Expertiza a fost solicitată după ce mai mulţi protestatari au reclamat stări de rău după miting.

Anchetatorii au cerut, la finalul lui 2018, acte de la Direcţia Generală de Jandarmi a Municipiului Bucureşti, Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti, Inspectoratul General al Jandarmeriei Române, Ministerul Afacerilor Interne şi Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti, precizând ca unele documente secrete nu au fost declasificate.

Ulterior, în aprilie, procurorii spuneau că au făcut demersuri pentru desecretizarea documentelor care au stat la baza planificării, organizării şi executării misiunii structurilor subordonate MAI, printre care şi Jandarmeria Română. Parchetul menţiona şi atunci că unele documente au rămas clasificate.

Recent, anchetatorii au solicitat, din nou, declasificarea tuturor documentelor privind intervenţia Jandarmeriei. În prezent, procurorii aşteaptă răspunsul Ministerului de Interne.

„Nu ministrul dispune clasificarea. Am respectat prevederile HG atunci când s-a solicitat la minister, mă refer la documentele care s-au solicitat de la nivelul aparatului central al MAI şi au fost cerute opt documente. A fost o comisie care a analizat şi a propus declasificare totală sau partială. Ar fi un abuz din partea ministrului să nu respecte deciziile comisiei. MAI a făcut tot ce a trebuit pentru a ajuta ancheta, nu pentru a o bloca. Sunt la dispoziția organelor de cercetare penală”, a declarat, recent, Carmen Dan.

Acuzaţiile procurorilor

După evenimentele din 10 august, când sute de protestatari au reclamat intervenţia brutală a jandarmilor, anchetatorii au pus sub acuzare conducerea Jandarmeriei Române.

Cătălin Sindile şi Sebastian Cucoş, actualul şi fostul şef al Jandarmeriei Române, sunt acuzaţi de complicitate la abuz în serviciu şi la participaţie improprie la purtare abuzivă. Cei doi conduc şi în present instituţia din postura de inspector şef, respective inspector şef adjunct.

De aceleaşi fapte este acuzat şi Mihai Chirica, secretar de stat în MAI.

Laurenţiu Cazan, şef al Jandarmeriei Capitalei la data faptelor, este acuzat de participaţie improprie la purtare abuzivă şi abuz în serviciu. În alte cauze, mai mulţi protestatari sunt acuzaţi de ultraj.

Foto: Inquam Photos / Alberto Grosescu

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW