Sunday, May 26, 2024
Jurnalism corect


Expert în securitate: Conflictul Israel-Gaza – Un asalt de gherilă, nu un război propriu-zis / Hamas știe foarte bine să se ascundă în spatele civililor

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 9 octombrie 2023

Gruparea militantă palestiniană Hamas a lansa sâmbătă, 7 octombrie, un atac fără precedent asupra Israelului. Există o tensiune constantă între Israel și Hamas, dar atacul de sâmbătă al militanților a venit fără avertisment, spune prof. univ. dr. Cristian Barna, expert în securitate, într-o declarație acordată Main News, acesta susținând totodată că Iranul s-ar afla în spatele grupării palestiniene. 

„Iranul întotdeauna este în spatele lor și se vede organizare. Este evident. Din ultimii 25 de ani se află în spatele Hamasului, fiind practic singurul lor aliat. De ce se vede acest lucru? Capacitatea extraordinară de luptă. 5.000 de rachete pe care să le lansezi – nu ai de unde să faci rost de ele, decât dacă ți le va da Iranul. Se vede și în stilul de luptă, un stil de luptă foarte bine organizat al Hamasului, ceea ce nu prea s-a mai văzut până acum. Acționează pe trei direcții – aer, apă și teren. Sunt foarte bine pregătiți. Acesta nu este terorism, este practic un asalt de gherilă”, a declarat prof. univ. dr. Cristian Barna.

Expertul în securitate a menționat că israelienii au fost surprinși de atac, iar alegerea momentului (zi de sărbătoare pentru evrei), inclusiv în contextul unui festival în apropierea zonei de demarcație cu Fâșia Gaza, a amplificat impactul mediatic și gradul de vulnerabilitate.

„Faptul că i-au luat pe nepregătite pe israelieni este adevărat. Au ales bine ziua (…) Au fost luați pe nepregătite și din cauză că a fost exacerbat impactul mediatic de acest festival care se derula exact la zona de demarcație, adică în zona de graniță cu Fâșia Gaza, unde practic s-a găsit carne de tun”, a mai spus acesta.

Despre natura conflictului, Cristian Barna a subliniat că acesta nu poate fi considerat un război propriu-zis, ci mai degrabă un război de gherilă.

„Nu este un război propriu-zis acolo. Este un conflict de joasă intensitate. Cel mai grav acolo pentru Israel este ca s-au luat ostatici. Ei nu tolerează și doresc să-și recupereze ostaticii. Nu va fi un război propriu-zis. Niciodată n-a fost acolo un război, pentru că forțele Israelului nu se compară cu cele ale Hamasului nici pe departe. 

Problema va fi, dacă va avea loc o invazie în Fâșia Gaza, este cum vor duce războiul în niște zone foarte foarte populate, și fără să își atragă critici internaționale pentru victime din rândul civililor, pentru că Hamas știe foarte bine să se ascundă în spatele civililor, moschei, școli, spitale”, a explicat Cristian Barna.

Cel puțin 700 de israelieni au fost uciși, potrivit unui bilanț dat publicității de armata israeliană luni dimineața, și alte peste 1.700 răniți în atacul coordonat lansat de Hamas, în timp ce alte zeci de israelieni au fost luați ostatici de teroriștii palestinieni.

Sursa foto: Pixabay

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW