Friday, February 23, 2024
Jurnalism corect


Experimente cu medicamente pe pacienți bolnavi psihic/ Avocatul Poporului a sesizat Parchetul General

By Madalina Balaceanu , in Stirile zilei , at 23 iulie 2020 Etichete: , ,

Avocatul Poporului a descoperit informații îngrijorătoare în urma demersurilor scrise și a anchetelor referitoare la efectuarea studiilor clinice pe pacienții vulnerabili de la Spitalul Clinic de Psihiatrie și Neurologie Brașov, Secția de Psihiatrie Vulcan. Conform unui comunicat de presă al instituției, ancheta desfășurată de Renate Weber a fost demarată la finalul anului 2019, atunci când au apărut informații în presă care semnalau experimente făcute pe pacienții de la Spitalul Clinic de Psihiatrie Brașov.

În urma anchetei instituției s-a descoperit că pacienții ar fi fost folosiți drept „cobai”, fără consimțământ, pentru studii de testare a unor medicamente. Avocatul Poporului a sesizat Procurorul General al României.

Zeci de pacienți bolnavi de la Secția de Psihiatrie Vulcan ar fi fost folosiți într-un studiu de testare a unor medicamente. Studiul ar fi avut loc în perioada 2005-2012, iar parte a studiului ar fi fost 20-30 de pacienți.

„În urma solicitării unor informații suplimentare cu privire la testele clinice în cauză, SCPN Brașov a comunicat instituției Avocatul Poporului mai multe documente și informații privind studiile clinice efectuate în perioada 2001-2015, fiind constituită și o comisie internă la nivelul spitalului, pentru a investiga aspectele desfășurate în acea perioadă de timp. Cu toate acestea, documentele medicale ale pacienților implicați în studii nu se mai regăsesc în arhiva spitalului”, se arată într-un comunicat de presă al Avocatului Poporului.

De asemenea, în urma investigațiilor făcute de Avocatul Poporului s-a constat că Secția Vulcan a Spitalului Clinic de Psihiatrie și Neurologie Brașov nu a fost niciodată acreditată pentru a face studii clinice pe pacienți.

„Instituția Avocatul Poporului, a continuat demersurile la Ministerul Sănătății, ANMDMR și Comisia Națională de Bioetică a Academiei de Științe Medicale, în urma răspunsurilor acestor instituții rezultând din nou lipsa documentelor medicale. În urma demersurilor efectuate, a rezultat că Secția Vulcan a SCPN Brașov nu a fost niciodată autorizată în scopul efectuării studiilor clinice, însă, în fapt acestea au avut loc, potrivit declarațiilor personalului medical din această secție”, precizează Avocatul Poporului.

Avocatul Poporului a sesizat Procurorul General al României.

„Ca atare, Avocatul Poporului a continuat demersurile, semnalând procurorului general, următoarele aspecte:

-au fost efectuate teste clinice pe pacienți cronici ai Secției Vulcan SCPN Brașov, contrar faptului că aceasta nu a fost niciodată autorizată pentru aceste studii;

-nu se regăsesc documentele studiilor (inclusiv a formularelor de consimțământ și a documentelor sursă) de pe Secția Vulcan din arhiva SCPN Brașov (cu excepția unei foi de observație a unei singure paciente, care nu are cuprinse mențiuni despre consimțământul informat)”.

Inquam Photos/Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW