Tuesday, May 21, 2024
Jurnalism corect


Exerciţiu naţional de securitate cibernetică, organizat de SRI

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 5 octombrie 2022 Etichete: , ,

În perioada 03-05 octombrie 2022, Serviciul Român de Informaţii, prin intermediul Centrul Național Cyberint, a organizat la Cercul Militar Naţional a şasea ediţie a exerciţiului naţional de securitate cibernetică CyDEx.

Evenimentul, de tip hands-on, a reunit peste 300 de experţi din cadrul instituţiilor cu atribuţii în domeniul securităţii cibernetice, inclusiv cele benficiare ale proiectului „Sistem național de protecție a infrastructurilor IT&C de interes național împotriva amenințărilor provenite din spațiul cibernetic”, companii cu capital public sau privat, precum şi reprezentanți din mediul academic.

Pe perioada celor trei zile, participanţii au desfăşurat activităţi comune de soluţionare a unor atacuri cibernetice simulate în poligonul Centrului Național Cyberint, cu mai multe niveluri de complexitate şi un grad ridicat de realism. Un rol important în cadrul exerciţiului a fost atribuit şi personalului tehnic din cadrul entităţilor prezente, care s-a conectat de la distanţă la resursele destinate din cadrul poligonului, în vederea rezolvării incidentelor cibernetice apărute în cadrul celor șapte scenarii.

Potrivit SRI, CyDEx are ca principal obiectiv exersarea capacităţilor de apărare în domeniul securităţii cibernetice împotriva ameninţărilor la adresa infrastructurilor IT&C cu valențe critice pentru securitatea națională.

Activitatea a contribuit la conștientizarea nivelului de pregătire şi expertizei tehnice a diferiţilor actori în situaţia unui eveniment care ar putea afecta major spaţiul cibernetic la nivel naţional. În acelaşi timp, exerciţiul a ajutat la dezvoltarea şi consolidarea parteneriatului public-privat în vederea dezvoltării unui mecanism eficient de avertizare, alertă şi reacţie la incidentele cibernetice.

Ediţia din acest an a fost sprijinită şi de partenerii din mediul privat: Bitsentinel, PaloAlto Networks, Deloitte, Clico, Enevo şi TrendMicro şi a fost organizată de Serviciul Român de Informații (Centrul Național Cyberint), Ministerul Apărării Naționale (Comandamentul Apărării Cibernetice), Serviciul de Informații Externe, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul de Interne, Directoratul Național de Securitate CIbernetică, Serviciul de Protecție și Pază, Oficiul Registrului Național al Informațiilor Secrete de Stat și Serviciul de Telecomunicații Speciale.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW