Tuesday, April 16, 2024
Jurnalism corect


Exerciții militare NATO în Europa: Finlanda participă pentru prima dată

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 4 martie 2024 Etichete: , , , ,

Astăzi începe Exercițiul Nordic Response 2024, marcând prima participare a Finlandei în calitate de membru cu drepturi depline al NATO. Desfășurat în Finlanda, Suedia și Norvegia, exercițiul este condus de Norvegia și este programat să se desfășoare până pe 15 martie.

Acesta reprezintă o parte a celor mai ample exerciții militare NATO din ultimele decenii, denumite Steadfast Defender 24. Cu acoperire în manevre terestre, maritime și aeriene, exercițiul va implica aproximativ 20.000 de participanți din 14 țări, inclusiv 4.100 de soldați finlandezi.

„Exercițiul va demonstra capacitatea operațională, coeziunea și voința NATO de a apăra întreaga zonă a Alianței”, a spus armata finlandeză într-un comunicat.

„Întrucât Steadfast Defender 24 va fi cel mai substanțial exercițiu de antrenament al NATO din ultimele decenii, pregătirile sale și cele ale Nordic Response 24 sunt deja în desfășurare de câțiva ani”.

Participarea la exercițiul Nordic Response 2024 include peste 100 de aeronave din Finlanda, Suedia, Norvegia și alte țări NATO, care cuprind avioane de luptă, avioane cisternă de realimentare, avioane de transport și de recunoaștere, precum și diverse elicoptere. De asemenea, peste 50 de nave, inclusiv fregate și submarine, vor fi implicate în exercițiu.

Steadfast Defender 2024 a început pe 22 ianuarie, cu participarea a 90.000 de militari din țările NATO și Suedia, devenind cel mai mare exercițiu al alianței de la Războiul Rece. Tensiunile dintre NATO și Rusia au crescut în urma invaziei pe scară largă a Ucrainei, mai mulți oficiali occidentali avertizând asupra unui posibil conflict între cele două puteri în următorii ani.

 

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW