Monday, March 1, 2021
Jurnalism corect


Executivul a aprobat hotărârea registrului agricol pentru 2020-2024

By Daniela Eremia , in Politic Stirile zilei , at 28 decembrie 2019 Etichete: , , , , ,

Guvernul a aprobat, vineri, proiectul de hotărâre privind registrul agricol pentru 2020-2024, în contextul în care actualul act normativ al registrului agricol va expira pe 31 decembrie.

Propunem proiectul de hotărâre de Guvern privind registrul agricol pentru perioada 2020 – 2024, pentru că actul normativ care a reglementat timp de cinci ani registrul agricol expiră la 31 decembrie 2019. Hotărârea de Guvern 218 din 2015 şi Registrul agricol este un instrument în baza căruia fermierii primesc adeverinţe şi aplică pentru a beneficia de subvenţii de sprijin european direct”, a declarat secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Emil Dumitru, în debutul şedinţei de vineri a Guvernului.

Ludovic Orban a adus în vedere problema primarilor care blochează acordarea plăților la hectar pentru fermieri pe motive pe care nu le înțelege.

Nu putem găsi o modalitate să scăpăm de blocajul acesta pe care îl fac unii primari în acordarea plăţilor la hectar? Pentru că sunt condiţionate plăţile de eliberarea de adeverinţe. L-am abordat pe domnul ministru (Adrian Oros – n.r.) şi chiar i-am solicitat să aibă o intervenţie energică şi mai ales să prezinte o situaţie cu primarii care pun beţe în roate din motive pe care nu le înţeleg”, a afirmat Ludovic Orban.

Reprezentantul Ministerului Agriculturii susține că există un act normativ care prevede obligativitatea primarilor de a emite adeverințe.

În ordonanţa 3 prevede în mod expres faptul că autorităţile publice locale, primarii sunt obligaţi să emită aceste adeverinţe, dar dacă vor fi semnalate cazuri în mod expres, ar trebui să facem o circulată comună cu Ministerul Administraţiei şi Internelor să explicăm primarilor că orice fel de abuz din partea lor practic împiedică dreptul fermierilor români de a accesa fondurile europene”, a conchis Emil Dumitru.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW