Tuesday, February 7, 2023
Jurnalism corect


EXCLUSIV Universitatea din Galați, condusă de un fost ministru din cabinetul Tudose, cheltuie 80.000 de euro pentru publicitate

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 25 mai 2020 Etichete: ,

Cu toate că este printre cele mai slab cotate universități din România, conform topului universităților pe anul 2019, Universitatea Dunărea de Jos din Galați va aloca resurse financiare importante către promovare în presa locală. Instituția a publicat pe 19 mai un anunț prin care vrea să achiziționeze „promovare și publicitate media” în valoare de 377.000 de lei (aproximativ 80.000 de euro). Contactat de Main News, rectorul, Lucian Georgescu, fost ministru al Cercetării în cabinetul Tudose, a explicat că universitatea are nevoie „foarte tare” de aceste servicii.

Licitație împărțită în 10 loturi

În anunțul de pe SEAP sunt publicate toate tipurile de publicații unde dorește universitatea să achiziționeze reclamă:

Prima licitație, anulată din cauza unor încălcări ale legii

Universitatea Dunărea de Jos a publicat pe 29 aprilie o procedură similară, , dar cu valoare de aproximativ 320.000 de lei, mai mică cu 57.000 lei. Această licitație a fost anulată pentru că încălca Legea achizițiilor publice.

„Anularea s-a făcut conform art. 212 alin. (1) lit. (c) și alin. (2) din Legea 98/2016 privind achizițiile publice. În cazul de față nu s-au luat în considerare la data elaborării caietului de sarcini eventuale scăderi ale tirajelor, lipsa unor publicații, etc.,” se arată în motivarea anulării, publicată pe SEAP.

Rectorul: Avem nevoie de promovare foarte tare

Contactat de Main News, Lucian Georgescu, rectorul Universității din Galați, a explicat subliniat că instituția pe care o conduce are mare nevoie de promovare. Totodată, rectorul nu consideră că prețul de 80.000 de euro este ridicat având în vedere avantajele unei asemenea promovări.

„Suntem o instituție publică și avem nevoie de promovare foarte tare. Acesta este o modalitate de promovare care acoperă toate tipurile de promovare moderne și avem nevoie de chestia asta.”

În legătură cu anularea primei proceduri, Lucian Georgescu a explicat că au fost unele erori tehnice care au trebuit fi corectate.

”Au fost niște observații de la eventualii participați cu privire la niște erori tehnice, care au fost corectate,” a spus Lucian Georgescu, rectorul Universității din Galați.

Ministerul invocă autonomia universitară

Contactat în legătură cu acest subiect, secretarul de stat pentru învățământ superior, Gigel Paraschiv, a explicat că ministerul nu are pârghii cu privire la acest situație și a invocat faptul că universitățile au autonomie.

„Orice achiziție face o universitate este responsabilitatea universității, având autonomie. Ministerul Educației nu aprobă achiziții de servicii de publicitate. Ministerului i se aprobă lista centralizată de investiții. Asta nu intră în zona de investiții. Orice achiziție de tipul acesta este aprobată de Senatul Universității. Îmi place să cred că acolo au fost respectate procedurile,” a spus Gigel Paraschiv.

Secretarul de stat a mai declarat că nu înțelege o astfel de oportunitatea cumpărării de publicitate având în vedere perioada foarte scurtă rămasă până la admitere.

Nu știu de ce au nevoie în perioada aceasta de promovare. Am rămas blocat de dorința lor de a-și achiziționa servicii de promovare. O părere personală, nu știu dacă era momentul acum. Nu văd ce promovare și-ar mai face acum pentru admitere. Dacă începeau cu șase luni înainte puteam să înțeleg,” a spus Gigel Paraschiv, secretar de stat în Ministerul Educației

Lucian Georgescu, acuzat că și-a falsificat CV-ul

Rector Lucian Georgescu a fost ales în funcție în toamna anului 2019, după o procedură contestată de prorectorul Ștefan Baltă. Acesta din urmă a demisionat din funcţie pentru a putea acţiona în instanţă Universitatea gălăţeană, din cauza unor nemulţumiri legate de modul în care s-a stabilit metodologia de alegere a rectorului.

Lucian Puiu Georgescu a fost ministru al Cercetării în cabinetul Tudose, iar ulterior a ocupat funcția de secretar de stat în cabinetul Dăncilă.

Acesta este acuzat într-un articol, publicat de istoricul Marius Oprea, de falsificarea unor date din CV-ul “prin care și-a construit cariera”. Este vorba despre perioada din ultimii ani ai comunismului, când, potrivit sursei citate, “a fost activist al Comitetului Județean al UTC Galați”.

Articolul prezintă mai multe documente din care reiese modul în care Lucian Georgescu a urmat, în 1988, cursuri de trei luni ale Academiei de Partid București și a fost încadrat în Comitetul Județean UTC, unde a avansat de la jumătate de normă la normă întreagă, în ipostaza de activist al “județenei” UTC.

Rămâne să urmărim cine va câștiga această procedură controversată. Termenul de primire a ofertelor este până pe 29.05.2020.

Sursa foto: expressdedunare.ro

 

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW