Wednesday, May 31, 2023
Jurnalism corect


EXCLUSIV Procurorul general susține că Secția Specială este o creație artificială, dar care trebuie să aibă performanță câtă vreme e prevăzută de lege

By Robert Madaianu , in Interviuri Justitie Stirile zilei , at 30 aprilie 2020 Etichete: , , ,

Contactată de Main News, Gabriela Scutea susține că Secția Specială este ”o creație artificială”, însă structura trebuie să funcționeze, câtă vreme este prevăzută de legislația în vigoare. Reacția procurorului general vine după criticile lansate de Forumul Judecătorilor. Magistrații s-au arătat nemulțumiți de poziția lui Scutea cu privire la SIIJ. 

Din punctul meu de vedere, SIIJ este o creație artificială și care deocamdată nu are nici măcar posibilitatea, în mod obiectiv, să ajungă la servirea interesului cetățenilor de acces la justiție, în deplinătatea garanțiilor prevăzute de articolul 6 din Convenția Europeană. Un demers legislativ nu depinde, nu poate fi inițiat de către Ministerul Public. Eu voi susține cu justificare factuală un posibil demers legislativ al domnului ministru al Justiției, însă, până când SIIJ este funcțională și prevăzută de lege, ea trebuie să aibă performanță, în sensul de a rezolva cu celeritate și în mod calitativ dosare”, a declarat Scutea pentru Main News.

CITEȘTE ȘI: Prima reacție a Adinei Florea, după ce s-a aflat că CSM pregătește reluarea concursului pentru șefia Secției Speciale | Procurorul evită să spună dacă ar candida din nou: Ce fac eu e treaba mea

Procurorul general, care anterior s-a arătat în favoarea desființării SIIJ, susține că, în timp ce unele secții din instituția pe care o conduce au un număr relativ suficient de anchetatori, la Secția Specială lucrurile stau diferit.

Nu pot să fac abstracție de faptul că secții din PG sunt cu un nivel de ocupare satisfăcător, pe când la această Secție de Investigare a Infracțiunilor din Justiție, nivelul de acoperire a schemei este net inferior și cu o încărcătură de dosare infinit mai mari.  Practic, trebuie să înțelegem că nu numai din Parchetul General s-a desprins o parte de competență și a trecut la SIIJ, ci inclusiv de la parchetele Curților de Apel s-a desprins o parte de competențe și a venit la SIIJ. Dosare sunt foarte multe, din raportul de activitate pe 2019 rezultă clar câte dosare au rămas în lucru și pe acestea trebuie să le împărțim la numărul de procurori existenți. Este un volum enorm de activitate. Putem spune, în aceste condiții, că cetățenii sunt protejați, dacă fizic nu există resursele pentru tratarea problemelor și dosarelor lor? Este o concluzie care mie mi se pare că se impune în mod evident”, a mai spus Scutea.

Scutea: Răspund pentru activitatea întregului Minister Public

Gabriela Scutea susține că trebuie să ia măsuri pentru toate unitățile de parchet și că, deși respectă poziția celor care cer desființarea Secției Speciale, răspunde inclusiv pentru aceasta.

Procurorul General este obligat prin lege să aibă măsuri pentru toate structurile din cadrul Ministerului Public și, de asemenea, faptul că în ceea ce privește susținerea pentru SIIJ, eu pentru SIIJ solicit aceleași standarde, respectiv, evidențierea supremației legii prin activitatea pe care o desfășoară. Respect poziția asociațiilor de a susține desființarea SIIJ, dar instituțional răspund pentru activitatea întregului Minister Public. Mai observați că nu este posibil un sprijin al SIIJ prin delegare, pentru că dispozițiile din Legea 304/2004 sunt foarte restrictive, toți procurorii trebuie să fie numiți prin selecție la CSM”, a conchis procurorul general.

Critici dure pentru Scutea

Reacția Gabrielei Scutea vine după ce a fost criticată dur de Forumul Judecătorilor, în contextul informațiilor potrivit cărora CSM pregătește reluarea concursului pentru șefia Secției Speciale.

Magistrații susțin că au remarcat comportamentului procurorului general, care ”susține, ori de câte ori are ocazia, obligativitatea respectării recomandărilor MCV, dar care, din funcția deținută, știind că aceste recomandări au fost încălcate, își manifestă îngrijorarea cu privire la lipsa de operativitate a SIIJ, iar nu cu privire la faptul că SIIJ încă mai există.” Citește mai multe despre reacția Forumului, AICI.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW