Sunday, May 5, 2024
Jurnalism corect


EXCLUSIV Procurorul general, după acuzațiile Elenei Udrea: Un astfel de episod nu este real și nici nu caracterizează activitatea parchetului

By Vîrban Robert , in Justitie Stirile zilei , at 13 iunie 2022

Afirmațiile Elenei Udrea potrivit cărora unul sau mai mulți judecători din completul care a condamnat-o ar fi primit amenințări de la Parchetul general sunt contrazise chiar de procurorul general al României. Într-o declarație acordată în exclusivitate pentru Mainnews.ro, Gabriela Scutea a infirmat existența unui asemenea episod, precizând faptul că, în acea perioadă, instituția se afla în plin proces de transfer al dosarelor instrumentate de fosta „Secție specială”.  

„Sper ca Elena Udrea să fi indicat în sesizarea către CSM cine ar fi judecătorul vizat, să se raporteze responsabil când face astfel de afirmații.

În primul rând, în perioada respectiva eram în proces de transfer al dosarelor fostei Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiție către Secția de Urmărire Penală și Criminalistică și celelalte parchete, aveam doar un cadru provizoriu pentru anchete cu magistrați.

În al doilea rând, un astfel de episod nu este real și nu caracterizează activitatea PICCJ”, a declarat Gabriela Scutea, în exclusivitate pentru Mainnews.ro.

Elena Udrea a sesizat CSM

La doar câteva zile după decizia de extrădare în țară pronunțată de Curtea de Apel din Sofia, Elena Udrea a reclamat Consiliului Superior al Magistraturii că unul sau mai mulți judecători dintre cei care au condamnat-o ar fi fost amenințat la Parchetul General, însă fără să prezinte probe în sprijinul acestor afirmații.

„Am sesizat CSM pentru a cerceta o situație șocanta, si este posibil și foarte probabil sa explice cum s-a luat decizia ICCJ din 7 aprilie, prin care într-un mod ilegal și complet abuziv, cu încălcarea deciziei 685/2018 a CCR, mi s-a respins Contestația in Anulare din dosarul Gala Bute, ceea ce a dus la arestarea mea. Reamintesc ca doar mie, doar in acest dosar, contestația mea și a celorlalți doi (Obreja și Breazu) au fost respinse, iar in toate celelalte dosare aceiași judecători au admis contestațiile și s-a trecut la rejudecarea cauzelor! Mai exact am cerut CSM sa verifice dacă in dimineața zilei de 7 Aprilie, ziua in care s-a pronunțat decizia de respingere a cererii mele, cel puțin un judecător din cei patru care au fost pentru respingere, a fost chemat la Parchetul General și amenințat cu pușcăria de cineva din conducerea instituției daca va fi pentru admiterea contestației mele si favorabil respectării deciziei nr. 685/2018 a CCR”, a fost mesajul publicat pe pagina de Facebook a Elenei Udrea.

Elena Udrea – condamnată la 6 ani de închisoare

Elena Udrea a fost condamnată pe 7 aprilie de Înalta Curte de Casație și Justiție la 6 ani de închisoare cu executare în dosarul „Gala Bute”. Decizia este definitivă.

Udrea va trebui sa achite în jur de 3 milioane euro – 8,1 milioane lei cu titlu de despagubiri civile către Autoritatea Națională pentru Turism, 600.000 euro către Corin Boian și 300.000 euro către Adrian Gărdean.

În încercarea de a scăpa de pedeapsă, așa cum a mai făcut-o în 2018, Elena Udrea a fugit din țară înainte de a fi condamnă, însă a fost reținută de Poliția bulgară când încerca să treacă frontiera în Grecia prin punctul de trecere Kulata.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW