Thursday, August 18, 2022
Jurnalism corect


Exclusiv O româncă, asistentă într-un spital în care au fost confirmate cazuri de coronavirus, povestește care este situația în zonă și în unitățile medicale/ Este închisă toată urgența

By Madalina Balaceanu , in Stirile zilei , at 24 februarie 2020 Etichete: , , ,

O romîncă, asistentă în spitalul din Codogno, localitate aflată în carantină din cauza coronavirusului, a povestit , pentru mainnews.ro, care este situația în zonă și în unitățile medicale. 

„În spitalul ăsta unde s-a descoperit primul caz de coronavirus, a venit un tânăr de 38 de ani italian, în urgență, pentru temperatură. L-au consultat, i-au spus că are aprinderi de plămâni, pneumonie. A refuzat internarea, nu a fost de acord să rămână internat și a plecat acasă. După vreo cinci ore s-a întors înapoi, în urgență, spunând că se simte rău. L-au internat la noi pe secție în medicină internă pe la ora 11, miercuri, cu febră foarte mare.

I-au dat antibiotice, iar joi dimineața când am venit la schimb pe la 7 am văzut că colegii mei erau chemați că „nu respiră, nu respiră”. S-au dus la el, medici, reanimator, până la urmă l-au dus jos la reanimare, pentru că avea o situație foarte gravă, l-au intubat. Soția acestuia a venit la noi pe secție să își ia lucrurile să le ducă jos și medicii au întrebat-o dacă nu cumva a fost în contact cu cineva infectat de coronavirus, și atunci ea și-a adus aminte că tânărul a stat la masă cu colegii lui la sfârșitul lui ianuarie, unul dintre aceștia întorcându-se din China”, a declarat Daniela C., pentru mainnews.ro.

Auzind faptul că tânărul a intrat în contact cu o persoană infectată cu coronavirus, medicii din Italia i-au recoltat probe bărbatului, iar după câteva ore au venit rezultatele, acestea fiind pozitive.

„Au oprit-o pe soția sa, care era însărcinată, i-au luat și ei analize, care au ieșit pozitive, plus încă o persoană de la ei din familie. Pentru că era în stare critică, nu l-au putut trimite nicăieri, însă și-a mai revenit și a fost trimis la alt spital.

Daniela explică faptul că medicii italieni consideră că tânărul de 38 de ani a răspândit virusul în spital fiindcă celelalte cazuri de infecție din spital s-au descoperit după ce acesta a fost internat.

„Ei zic ca ar fi pornit tot de la persoana de 38 de ani, care a fost în urgență, iar în ziua internării au fost și aceste persoane descoperite până acum. Pentru ca data lor de internare, corespundea cu data internării băiatului. Au venit directorii să consulte cartelele să vadă data, ora intrării, și cam toți cei care au fost internați au ieșit pozitiv”, potrivit acesteia.

Personalul medical din spitalul din Codogno nu este lăsat să plece acasă

Situația în instituția medicală este foarte gravă, personalul medical nu a mai fost lăsat să plece din spital de joi după amiază, pentru a nu fi răspândit virusul, dar și fiindcă este lipsă de personal. Asistenții din alte părți refuză să vină în unitatea medicală de frică, iar alți angajați din spital, care au fost în contact direct cu persoane infectate, sunt izolați la locuințele lor.

„Este închisă toată urgența, noi trebuia să venim joi dimineață la serviciu, am venit cinci persoane care trebuia să facem tura de după masă, din ziua aia nu ne-a mai lăsat să ieșim pentru că primele nouă  cadre medicale care au avut contact în timpul internării cu persoanele infectate au trebuit să stea acasă  izolate, suntem noi cinci care am venit să acoperim tura, alți asistenți s-au speriat, și-au luat concedii de bază.

De joi după masă nu ne-au lăsat să mai ieșim, am lucrat întruna. În momentul acesta sunt în continuare în spital, dar nu ne-au legat aici, ne-au explicat că nu fac față, că au căutat trei persoane azi dimineață din altă parte, au venit, iar alte două tot azi ca să ne ajute, fiindcă au zis că ne-au spus că nu ne pot lăsa pe toți acasă pentru că nu știe de unde să îi ia”, povestește asistenta.

Lipsă de personal în spitalele din Italia. Asistenții, speriați din cauza coronavirusului

În spitalul din Codogno au fost testat tot personalul medical. Sunt asistenți care nu au fost infectați, sunt asistenți care au fost identificați având coronavirus, plus trei medici care au fost testați, iar rezultatul a ieșit pozitiv.

„Noi ne protejăm cu măști, halate, tot ce trebuie, pe cap, peste tot. Ne-au făcut analizele tuturor, sunt colegi care nu au nimic și colegi care deja au ieșit pozitiv, trei medici care au ieșit pozitiv.

Ne-au spus să îi înțelegem că și ei ne înțeleg, ne-au spus că bolnavii au nevoie de noi și că nu putem abandona, pentru că facem doar strictul necesar, nu ce am făcut cotidian. Ne-au spus că nu au pe cine să aducă, asistenții din Italia nu vor să vină, au venit doar trei asistenți de la 400 de kilometri, atât. Restul sunt speriați. Au venit medici de la 200 de km care fac ei vizita, fiindcă alții sunt la resuscitat, alții la supraveghere”, mai precizează Daniela.

În Codogno, provincia Lodi, regiunea Lombardia orașul este pustiu. S-au închis magazine, baruri, școli, iar oamenii nu ies din case de zile întregi.

„E o situație critică aici, magazine, totul e închis.(…)Au o frică de gradul 0. Regiunea este cea mai afectată”, mai explică asistenta medicală.

Daniela susține că medicii consideră că la copii, virusul nu prinde atât de repede ca la o persoană matură, însă nu se știe nimic concret despre acest virus, deoarece „a venit pe neașteptate, ca o inundație”.

Primele simptome de coronavirus

Daniela C. povestește pentru mainnews.ro că primele simptome ale coronavirusului sunt febra și insuficiența respiratorie.

„Totul începe cu febră de la 38 în sus și insuficiență respiratorie. Așa a venit băiatul de 38 de ani. Soția acestuia nu are niciun simptom momentan, ea este în carantină în spital între 12 și 14 zile. Poate să nu aibă nimic, doar după 10 zile ne dăm seama. Dacă tot suntem aici și nu putem ieși, o ținem și sub supraveghere continuă și vedem cum se manifestă.

Nu a mai fost o astfel situație de 12 ani de când lucrez în acest spital. Nici ei nu s-au așteptat la așa ceva”, a încheiat femeia.

În ultima săptămână virusul a acaparat Italia, numărul cazurilor de infectare ridicându-se în prezent la 150. Cele mai afectate regiuni din Italia în care s-au înregistrat cazuri de Covid-19 sunt Lambordia, Veneto, Emilia Romagna, Lazio și Piemont. Peste 200.000 de români plecați din România sunt stabiliți în zonele respective.

Sursa foto: Digi24.ro

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW