Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

EXCLUSIV Mărturia unui fost deținut – Cum ajung drogurile în penitenciare

By Ana Teșcan , in Analize & Investigatii Justitie Stirile zilei , at 25 iulie 2024 Etichete: , , ,

Că drogurile ajung fără probleme la deținuții din penitenciarele din România nu este o noutate. Chiar în urmă cu două zile DIICOT a destructurat o rețea care făcea trafic de stupefiante în patru mari penitenciare din țară – Mioveni, Târgu Jiu, Rahova și Jilava. De multe ori însă, substanțele interzise ajung la cei aflați în spatele gratiilor chiar cu girul gardienilor. O spune chiar un fost deținut, care a fost de acord să stea de vorbă cu noi și să ne destăinuie detalii neștiute despre acest fenomen alarmant. 

DIICOT a destructurat și anul trecut o rețea formată din deținuți care făceau trafic de droguri sau consumau stupefiante în penitenciare, cu ajutorul rudelor sau prietenilor care, folosind metode diverse, inclusiv aruncarea peste gard și ascunderea în produse alimentare sau vestimentație, introduceau droguri în penitenciar. Prețul unei doze de 0,01 grame de heroină era echivalentul a 10 pachete de țigări, iar o doză de 0,4 grame de cocaină costa între 1.500 și 2.000 de lei, au arătat atunci anchetatorii.

Un fost deținut condamnat la 3 ani și 4 luni de închisoare cu executare pentru trafic de droguri și încarcerat în penitenciarele Mioveni și Craiova a povestit pentru Main News despre metodele ingenioase de introducere a substanțelor interzise în penitenciarele din România, rolul gardienilor și efectele drogurilor asupra vieții deținuților.

Acesta a declarat că a reușit să intre cu droguri în penitenciarul Mioveni. A menționat că le-a ascuns în buzunare și în lenjeria intimă.

„Am intrat cu droguri în penitenciar. Am avut un plic de legale (n. red. substanțe psihoactive noi) și două grame de MMC (n. red. drog cunoscut sub denumirea generică de cristal). Nu m-au controlat deloc. La un moment m-am speriat și am aruncat la baie jumătate din cantitatea de legale, restul am pus-o în buzunarul mic de la blugi și praful în lenjeria intimă. Așa am intrat în penitenciar”, a zis fostul condamnat.

Foi de hârtie impregnate cu substanţe psihoactive, distribuite şi vândute spre consum

La Colibași, un deținut i-a oferit foițe impregnate cu canabinol sintetic. Ajuns la Craiova, a cumpărat o pagină de caiet mic impregnată cu substanță pentru 2.000 de lei. Dacă o vindea pe bucăți, ar fi făcut și 20.000 de lei, spune el.

„La Colibași, pe tranzit, un deținut pe care îl știam dinainte m-a abordat pe geam. M-a întrebat dacă vreau niște foiță. Nu știam ce înseamnă. L-am întrebat cu ce e. Mi-a zis «cu canabinol sintetic». În capul meu am zis «wow, cum fumează ăștia legale la zdup». I-am spus că vreau. Mi-a dat pe gratis, dar prețul e stabilit preponderent în pachete de țigări”, a menționat acesta.

Drogurile ajung în închisori prin scrisori impregnate cu substanțe psihoactive.

„O scrisoarea de la o fată, de la un băiat… scris orice. Pe scrisoare nu o să fie niciodată numele real al expeditorului, decât al destinatarului. Scrisoarea nu o dă nimeni cu mâna lui, decât poliția. O trimite o persoană de afară, un contact de-al unui deținut”, a explicat fostul deținut.

„Foaia o porționezi, pui o bucățică în țigară și fumezi. Se poate și în șosete, în fes, în șnurul de la hanorac”

„Soluția poate fi impregnată și în șireturi. În șosete, în fes, în șnurul de la hanorac. Deținutul primește un pachet cu haine… Proporționam șoseta, șireturile, în fire. Un fir de 3 cm valora un pachet de țigări”

Complicitatea gardienilor, un secret deschis

Fostul deținut a declarat că gardienii sunt conștienți de aceste metode și, în unele cazuri, acceptă mită pentru a facilita introducerea drogurilor.

„Toată lumea știe”, a spus fostul deținut. „La Colibași ne ascundeam, la Craiova nu. Făceam de față cu gaborii. Nu ziceau nimic, că făceam urât. Dacă e vorbit dinainte iau mită, da. Dacaă nu, nu. pre exemplu un deținut are o nevastă, iar nevasta e vecină cu un gardian. Se înțeleg afară. Îți dau banii ăștia, dă-i și tu pachetul ăsta soțului. Nu știu cât. Dar daca un gardian ajută odată un deținut trebuie să îl ajute mereu. E legat până își termină deținutul mandatul”.

„Multe pachete cu droguri erau pe lângă gardul pușcăriei”

„Multe pachete cu droguri erau pe lângă gardul pușcăriei. Când ieșeam la muncă pe lângă zona perimetru a pușcăriei primisem oferte de la deținuți să ridic pachețele cu droguri și să le aduc până în cameră. Au fost încercări de a aruncat pachețelele peste gard și au eșuat. Alții au reușit. A fost filată zona de către deținuți. Știau programul gardianului. S-au aruncat droguri, telefoane. Se livrau și cu drona”, a mai povestit el.

Fostul deținut a explicat că drogurile au atât efecte bune, cât și rele. Acestea îi ajută să uite de timpul petrecut în închisoare, dar duc la cheltuieli mari, datorii și probleme cu alți deținuți.

„Dacă ai droguri și oameni care să te protejeze, ai un statut foarte bun, altfel ești ținta celorlalți”, a spus el.

„Imaginația nu are limite”

Ştefan Teoroc, liderul Sindicatului Naţional al Lucrătorilor de Penitenciare, a explicat, pentru Main News, că lupta împotriva traficului și consumului de droguri în penitenciare este o misiune continuă.

„Există confidențialitatea corespondenței ca regulă de foarte mulți ani în penitenciare. Este obligatoriu să nu te atingi de ele, iar să treci toată corespondența prin scannere care să verifice de substanțe de acest tip e complicat. Sunt foarte multe. Vorbim despre o populație de peste 1.300 de deținuți, care au drept liber la corespondență. Nu avem fizic posibilități, iar imaginația nu are limite. De-a lungul anilor există liste Guinness Book din punct de vedere al modalităților pe care le inventează pentru a le introduce, mai ales că nu e vorba de obiecte, de metale, e vorba de un praf, o substanță amestecată cu apă.

Acum foarte mulți ani, când se primea mâncare gătită, acum nu mai este cazul, ochii de la un pește prăjit erau din heroină. Inclusiv în articole capsulate se pot găsi, alcătuite din metale care fac foarte greu detectabilă substanța. Se ia legătura la o fabrică de conserve și se corupe un angajat de acolo cu diferite sume de bani acela acceptând să asigure o livrare, inclusiv prin anumite magazine”, a explicat pentru Main News Ştefan Teoroc.

Foto: Inquam Photos / Alexandru Bușcă

Comentarii