Tuesday, July 14, 2020
Jurnalism corect


Directorul Oracle România a plătit cauțiunea de 500.000 de euro cu un imobil din București

By Andreea Traicu , in Justitie Stirile zilei , at 8 august 2019 Etichete: , ,

Sorin Mândruțescu, directorul general al Oracle România, pus sub control judiciar de DNA, a depus, joi, cauțiunea impusă de procurori. Este vorba despre o garanție în limita sumei stabilite de procurori, constând într-un imobil situat în Sectorul 2 al Capitalei. Informația a fost confirmată, pentru mainnews.ro, de avocatul acestuia, Alexandru Chiciu.

Joi, procurorii au schimbat încadrarea juridică în cazul lui Mândruțescu, adăugând articolul 308 din Codul Penal, care prevede că limitele de pedeapsă în cauzurile de corupție privată sunt reduse cu o treime, regimul de sancționare fiind mai blând decât în cazul funcționarilor publici.

Ulterior, DNA a făcut noi precizări: „La data de 08.08.2019, inculpatul Mîndruțescu Sorin Mihai a respectat obligațiile privind cauțiunea, în sensul că a pus la dispoziția procurorilor înscrisuri din care rezultă constituirea unei garanții reale imobiliare asupra unui bun imobil evaluat la 835.000 euro”.

Directorul general Oracle România este acuzat de opt fapte de luare de mită, valoarea totală fiind 869.413 euro. Banii ar fi fost primiți de la firme IT pentru acordarea unor contracte.

Suma totală de 869.413 euro a fost pretinsă și primită de inculpat, cu titlu de mită, în opt situații, în perioada septembrie 2009-noiembrie 2013.  Banii au fost primiți fie în conturi personale ale inculpatului, fie în conturi ale unor societăți controlate de inculpat”, transmite DNA.

Unul dintre denunțători ar fi Irina Socol, patronul Siveco, spun surse judiciare.

Ieri, procurorii DNA au făcut percheziții la sediul Oracle din Pipera și la locuința directorului general. Ulterior, Sorin Mândruțescu a fost dus la DNA unde i s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile.

DNA: Banii, în schimbul ofertelor de preţ avantajoase pentru licenţe IT necesare instituţiilor publice

„În calitatea menționată anterior, inculpatul Mîndruțescu Sorin Mihai a pretins și ulterior a primit suma totală de 869.413 euro, cu titlu de mită, de la reprezentanții unor firme din domeniul IT (parteneri acreditați ai companiei multinaționale), pentru ca, în exercitarea atribuțiilor sale de serviciu, să pună la dispoziția acestora oferte de preț avantajoase privind produsele comercializate de filiala din România a companiei multinaționale, astfel ca respectivele societăți să poată să se înscrie și să participe la anumite licitații publice organizate de diverse instituții de stat sau cu capital de stat – Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), Compania Națională de Transport al Energiei Electrice ”TRANSELECTRICA” SA, Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) și Administrația Româna a Serviciilor de Trafic Aerian (ROMATSA).

Ofertele de preț priveau produsele comercializate de filiala din România a companiei multinaționale, în special licențele IT necesare instituțiilor publice.

Licitațiile organizate de companiile de stat aveau ca obiect achiziția de echipamente de tehnică de calcul, componente, accesorii, produse și aplicații software și servicii conexe necesare implementării unor proiecte de servicii on-line, ori a unor proiecte de dezvoltarea, extinderea și adaptarea sistemelor informatice; de asemenea, licitațiile aveau ca obiect suplimentarea ori reînnoirea de produse software ori servicii de suport tehnic și mentenanță”, explică procurorii.

Numele lui Sorin Mândruţescu a fost vehiculat în 2011 ca înlocuitor al lui Emil Boc în funcţia de premier. El este şeful Oracle România de 11 ani.

Referitor la informațiile apărute în spațiul public, conform cărora în dosar ar apărea și fostul ambasador al SUA Mark Gitenstein, avocatul lui Sorin Mândruțescu, Alexandru Chiciu, infirmă orice legătură stabilită între cei doi în vederea comiterii de fapte penale.

Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW