Wednesday, May 31, 2023
Jurnalism corect


EXCLUSIV. Conținutul contractului PSD cu consilierii israelieni angajați de Dragnea. 200.000 euro pentru imaginea partidului

By Andreea Traicu , in Analize & Investigatii Politic Stirile zilei , at 22 iunie 2019 Etichete: , , ,

Recent, Viorica Dăncilă a anunțat rezilierea contractului cu consilierii israelieni angajați de Liviu Dragnea, menționând că toate contractele PSD sunt suspendate. Colaborarea cu echipa de PR israeliana a început după ce Dragnea a preluat conducerea partidului, aceștia asumându-și victoria partidului la alegerile din 2016. Jurnaliștii mainnews.ro au intrat în posesia unui draft al contractului din 2019, care arată planul de promovare a PSD pentru anul în curs. Costul pentru anul 2019 ar fi fost de 195.000 euro, fără TVA. Campaniile electorale la europarlamentare şi prezidenţiale ar fi urmat să fie reglementate în contracte separate.

Oferta israelienilor

Conform draftului, acordul prevedea asistarea în pregătirile generale pentru alegeri și abordarea unor chestiuni de politică publică legate de situația politică din țară. Concret, potrivit informațiilor mainnews.ro, declaratiile publice ale lui Liviu Dragnea erau rezultatul consilierii oferite de israelieni.

Abordarea unor subiecte precum reducerea somajului, cresterea economică, măsurile economice luate de PSD s-au regăsit în declaraţiile lui Liviu Dragnea şi ale altor lideri din partid. Discursul privind situația finaciară a României a fost îmbinat cu atacuri la firmele străine, la regulile impuse de instituțiile europene, precum și la justiție.

Israelienii ofereau consiliere pe baza unor anchete la nivel national, realizate lunar, prin care era evaluată atitudinea populaţiei faţă de partid. De asemenea, ofereau recomandări privind mesajele generale şi modalitatea de implementare a acestora în strategia de PR. Performanța partidului era analizată prin focus grupuri organizate periodic la nivel național, se menționa în draft.

Costuri: Campaniile pentru europarlamentare și prezidențiale, în contracte separate

Potrivit draftului, pentru serviciile prezentate mai sus, comisionul consilierilor era de 30.000 euro pentru luna ianuarie şi 15.000 euro comision de consultare profesională pentru fiecare lună suplimenară. Astfel, costul total, pentru întreg anul, era de 195.000 de euro, fără TVA. Banii acopereau toate cheltuielile pentru analiză şi consultare, cheltuieli de deplasare, cazare şi comunicaţii, însă nu şi costuri cu mass media, sondaje sau focus grupuri.

Pregatirea campaniilor pentru alegerile europarlamentare si prezidentiale ar fi urmat sa faca obiectul unor contracte separate, cu sume separate.

Documentul prevedea posibilitatea de reziliere în orice perioadă, însă cu condiţia achitării plăţii pentru luna în curs. Astfel, până în prezent, la momentul rezilierii, PSD ar fi plătit consilierilor israelieni cel puţin 100.000 euro.

La capitolul condiţii de plata, se prevedea ca prima tranșă, cea pentru luna ianuarie, să fie plătită imediat după semnarea contractului, valoarea ei fiind de 30.000 euro. Ulterior, la începutul fiecărei luni era emisă o factură de câte 15.000 euro pentru perioada în curs, care putea fi achitată până la finalul lunii.

Cine sunt consilierii israelieni

Consilierii israelieni care s-au ocupat de imaginea PSD din 2016 până după alegerile europarlamentare sunt Asaf Eisin, Sefi Shaked și Moshe Klughaft.
Potrivit informațiilor publice, Asaf Eisin este cunoscut drept un apropiat al președintelui Serbiei, Alexander Vucic. El a fost strategul campaniei electorale a liderului Partidului Muncii din Israel, Isaac Herzog, contracandidat al premierului israelian Benjamin Netanyahu. Eisin este semnatarul draftului de contract intrat în posesia mainnews.ro, el fiind cel care conduce firma ESBR Consulting LDT.

 

Sefi Shaked a lucrat pentru Benjamin Netanyahu şi partidul Shas, fiind căsătorit cu o româncă, modelul international Luca Firanescu, potrivit datelor apărute în spațiul public.

Moshe Klughaft s-a ocupat de strategia din timpul campaniei electorale din 2016, în timp ce Shaked este specializat în sloganuri şi reclame. Chiar pe site-ul lui Klughaft aceste se prezintă că managerul campaniei PSD care a câștigat puterea în România cu un procent de 46%. Sloganul folosit a fost „Îndrăzneşte să crezi în România”.

Potrivit unui articol al The Jerusalem Post, de anul trecut, este cunoscut pentru succesul său ca strateg-șef al partidului Bayit Yehudi, dar a lucrat și la un protest al rezerviștilor, după al doilea război cu Libanul, din 2006, care a ajutat la revenirea dreptei la putere în Israel.

 

 

Aceştia au fost aduşi la PSD de Liviu Dragnea, după preluarea conducerii partidului. Prima colaborare cu ei a fost în 2016, pentru campania electorală la parlamentare. Alegerile au fost un succes, iar colaborarea ar fi continuat şi după.

 

 

Mesajele PSD trasate de echipa lui Asaf Eisin

Campania electorală din 2016 s-a bazat pe promisiuni privind pensii și salarii mari, aceeași strategie fiind adoptată și pentru alegerile europarlamentare de anul acesta.
Pe lângă discursul lui Dragnea despre creşterea economică, promisiuni privind scăderea creditelor şi creşteri salariale și de pensii, PSD a avut un discurs anti- UE şi axat împotriva unor firmel străine cu afaceri în România. Nu în ultimul rând, fostul lider al PSD folosea sintagma de „stat paralel” pentru a descrie entități din statul român a căror activitate nu era agreată în rândul puterii. Este vorba despre instituții din sistemul de securitate și de justiție.
Potrivit Hotnews.ro, consultanţii ar fi fost în spatele discursurilor critice ale fostului lider PSD la adresa ambasadelor, băncilor, multinaţionalelor, magistraţilor, ziariştilor sau anti-Soroş.
„Sunt supărați pentru că comunele noastre, în câțiva ani de zile, vor fi mai frumoase decât sunt comunele din vestul Europei”, spunea Dragnea în campanie.
„L-ați auzit pe premierul Olandei cum a venit în România ca să ne jignească din nou. Ce s-a întâmplat în Olanda, unde în sistemul bancar s-au spălat miliarde de euro? Aia nu este corupție? Și ce au făcut băncile? Au negociat cu procurorii. Președintele Franței spunea că e îngrijorat de ce se întâmplă în România, și noi avem îngrijorările noastre, în fiecare zi mii de francezi sunt bătuți de jandarmi pe străzile din Paris. Ne mint că avem probleme cu statul de drept”, a declarat Dragnea după summitul de la Sibiu, ca urmare a declaraţiilor liderilor europeni privind îngrijorări referitoare la statul de drept din România.
Cel mai dur discurs al fostului lider PSD este considerat a fi cel de la Congresul partidului din decembrie 2018. Atunci, Dragnea a atacat UE, companiile străine, justiţia , serviciile secrete , jurnaliştii şi pe preşedontele statului. Nu în ultimul rând, a făcut referire la abuzuri în justiţie.
Discursul a fost adoptat de mai mulți social-democrați, printre care și premierul Viorica Dăncilă. Atât în 2016, cât și în campania pentru europarlamentare, principalii comunicatori ai partidului aveau aceleași mesaje, legate de măsurile economice pozitive care ar urma să fie luate sau care au fost deja realizate, unele regăsindu-se și pe pagina de socializare a PSD.

Viorica Dăncilă a reziliat contractul

Recent, Viorica Dăncilă a anunţat că a reziliat contractul cu israelienii.
„Am reziliat contractul cu consilierii israelieni. Toate contractele PSD sunt suspendate”, a declarat Viorica Dăncilă, pentru Europa Liberă.
Decizia a venit la o lună de la condamnarea lui Dragnea şi de la eşecul la europarlamentare. Ultima dată, evreii au fost văzuţi în seara alegerilor din 26 mai, părăsind sediul PSD din Băneasa.

http://

Premierul a cerut un audit intern, fiind verificate toate contractele partidului.

Jurnaliștii mainnews.ro au trimis o cerere oficială PSD privind contractele cu firma lui Asaf Eisin, solicitând mai multe informații privind numărul si valoarea contractelor încheiate cu firma de consultanță. Respectivele informații au fost solicitate și purtătorului de cuvânt al partidului, Mihai Fifor, precum și fostului trezorier, Mircea Drăghici. Până la momentul publicării articolului nu am primit niciun răspuns.

Legăturile lui Liviu Dragnea cu Israelul

În 2016, Liviu Dragnea, a fost decorat cu Compasul Ierusalimului, „pentru contribuţia personală adusă promovării conceptului de toleranţă şi combaterea negaţionismului Holocaustului, pentru prietenia arătată faţă de Statul Israel şi sprijinul acordat Comunităţii Evreieşti”.

În aprilie 2018, Liviu Dragnea anunţa că Guvernul va adopta un Memorandum pentru mutarea ambasadei României din Israel de la Tel Aviv în Ierusalim. Ulterior, ca urmare a escaladării discuţiilor atât în politica internă cât şi externă, comunicarea privind această iniţiativă a fost preluată de premierul Viorica Dăncilă. De altfel, imediat după anunţ, Dăncilă a mers în Israel.

Afirmaţiile au provocat tensiuni între preşedinte şi Guvern, nefiind luate măsuri concrete. Deşi totul a rămas la nivel de declaraţii publice, acestea au provocat nemulţumiri ale mai multor state. În acest context, regele Iordaniei a anulat o vizită la Bucureşti. Ambasadorul Palestinei în România, Fuad Kokaly, avertiza că declaraţiile privind mutarea ambasadei vor distruge speranţele ca România să fie votată de statele arabe pentru un loc de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU. Ulterior, România a pierdul locul în favoarea Estoniei.

În aceeaşi perioadă, premierul Dăncilă l-a numit consilier onorific pe Herman Berkovits, în vârstă de 72 de ani, medicul personal al premierului israelian Benjamin Netanyahu şi consul onorific al României în Israel.

Berkovits a fost mai întâi medicul copilului lui Netanyahu, iar soţia sa i-a învăţat pe copiii lui Netanyahu să cânte la pian.

„Noi, în România, am făcut o medicină puternică. Am devenit medic aici. Nu a fost uşor, dar cunoştinţele noastre sunt foarte bune. Eu îi tratez pe copii, pe soţie. Nu sunt numai medicul lor, ci sunt omul cel mai apropiat lor”, a povestit Berkovits, în 2016, pentru Adevărul.

Victor Ponta, în 2018: Dragnea acum e prins de un grup de interese din România şi din afară, în special Israel

„Dragnea acum e prins de o masinarie, de un grup de interese si din Romania si din afara, in special Israel, Ungaria. E prins de un grup de oameni care vor sa faca bani multi in Romania. E omul lor, l-au prins total, care ii platesc vizitele in America, care ii aduc consultantii, care ii aduc chestia cu Fondul Suveran, care trebuie sa ne ia tot, care l-au convins pe Dragnea o chestie incredibila – sa semnezi deja ca tot gazul din Marea Neagra il da la doua firme unguresti care, de fapt, sunt Israel-Budapesta si or fi probabil si Moscova. Banii aceia il sustin pe el, ca el sa le dea mai departe, sa le dea lucruri importante, nu doar gazul. In momentul in care o sa se faca Fondul Suveran, Hidroelectrica, Aeroportul Bucuresti, Transgaz, toate vor trece in maini private, si nu in maini romanesti. Veti vedea fonduri de investitii Israel-Ungaria-Rusia. Or, asta numai Liviu Dragnea poate sa o faca, ca nimeni altcineva. Nu poate sa o faca nici Iohannis, nici Ponta”, spunea Victor Ponta în martie 2018, pentru stiripesurse.ro.

Liviu Dragnea a fost condamnat în urmă cu o lună la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare. Locul lui în fruntea partidului a fost luat, ca interimar, de Viorica Dăncilă. Deşi a mers pe linia trasată de Liviu Dragnea, actualul premier încercă să aibă altă abordare publică, criticând modul în care fostul lider a condus formaţiunea.

 

Foto: The Jerusalem Post

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW