Tuesday, December 7, 2021
Jurnalism corect


EXCLUSIV | #COLECTIV: Cum poate ajunge Piedone să ia cel mult jumătate din pedeapsa din primă instanță, dacă va fi găsit vinovat în final

By Robert Madaianu , in Justitie Stirile zilei , at 17 aprilie 2021 Etichete: ,

Judecătorii de la Curtea de Apel București, care vor soluționa definitiv procesul tragediei din Colectiv, iau în calcul să schimbe încadrarea juridică pentru funcționarii publici trimiși în judecată. Printre ei, fostul primar al sectorului 4 (acum edil în sectorul 5), Cristian Popescu Piedone. Astfel, el ar putea fi judecat pentru neglijență în serviciu și nu pentru abuz în serviciu, cum e în prezent.

În primă instanță, Piedone a fost condamnat de Tribunalul București la 8 ani și 6 luni de închisoare cu executare.

Limitele de pedeapsă pentru neglijență în serviciu, însă, sunt mult mai mici decât cele pentru abuz. Fapta de neglijență se pedepsește cu cel mult trei ani de închisoare. Având două, dacă va fi găsit vinovat pentru ambele și va primi pedeapsa maximă, plus spor, ar risca cel mult 4 ani, dacă va fi schimbată încadrarea.

Astfel cum reiese din datele de pe portalul instanțelor de judecată, actualul primar al sectorului 5 a fost condamnat la două pedepse privative de libertate pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, una de 7 ani și 6 luni de închisoare, una de 3 ani de închisoare, în total, conform cumulului permis de actualul Cod Penal, 8 ani și 6 luni de închisoare. În situația în care s-ar schimba încadrarea juridică din infracțiunile de abuz în serviciu în neglijență în serviciu, pentru două infracțiuni de neglijență în serviciu, actualul primar al Sectorului 5 ar putea fi condamnat la o pedeapsă privativă de libertate maximă de 4 ani. Vorbim despre pedeapsă maximă, ceea ce înseamnă că aceasta poate fi și mai mică”, a explicat un magistrat pentru Main News. Tot el arată că, în această situație, se poate ajunge și la suspendarea pedepsei.

Cristian Popescu Piedone a negat acuzațiile DNA. Pedepse mai mici ar risca, în ipoteza schimbării încadrării juridice și celelalte angajate ale primăriei vizate în dosar, alături de pompieri.

Cel mai probabil, discuția legată de posibilitatea schimbării încadrării juridice, invocată din oficiu de instanță, va avea loc la următorul termen de judecată. Procesul tragediei se află în apel.

115 ani de închisoare în dosarul Colectiv

În decembrie 2019, Tribunalul Capitalei i-a condamnat pe patronii clubului la câte 11 ani și 8 luni de închisoare, în timp ce fostul primar al Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, a primit opt ani de detenție. Între timp, el a devenit primarul Sectorului 5.

Cei doi pirotehniști din Colectiv au primit 9 ani și 8 luni, respectiv 10 ani. La rândul lor, cei doi pompieri au fost condamnați la 9 ani și 2 luni.

Reprezentanții firmei de artificii și fostele angajate ale primăriei au primit, de asemenea, condamnări. Însumate, sentințele ajung la 115 ani de închisoare.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW