Friday, March 29, 2024
Jurnalism corect


EXCLUSIV Câți bugetari câștigă mai mult decât președintele Klaus Iohannis

By Diochetanu Andreea , in Politic Stirile zilei , at 21 iunie 2022

Peste 13.500 de persoane au încasat venituri nete egale sau mai mari decât 14.000 lei în luna aprilie 2022, potrivit unor date ANAF transmise la solicitarea Main News. Concret, 13.588 persoane au salariul mai mare decât președintele Klaus Iohannis.

Informația este importantă, în contextul în care în coaliția de guvernare au loc discuții pentru modificarea Codului Fiscal, printre acestea numărându-se și „o formulă de impozitare” pentru funcţionarii care au salariul mai mare decât șeful statului.

„Agenția Națională de Administrare Fiscală nu deține o evidență a funcționarilor publcii, însă are la dispoziție informații privind veniturile salariale încasate de salariați, astfel cum sunt declarate de către contribuabili prin intermediul declarației 112 (Declarația privind obligațiile de plată a contribuțiilor sociale, impozitului pe venit și evidența nominală a persoanelor asigurate).

Potrivit informațiilor din declarația 112 depusă pentru luna aprilie 2022 de către angajatorii instituții publice (instituție cu personalitate juridică, a administrației publice centrale, locale sau europene, care gestionează resurse financiare publice) a rezultat un număr de 13.588 persoane care au încasat venituri nete egale sau mai mari decât 14.000 lei”, a precizat ANAF pentru Main News.

Prim-vicepreşedintele PNL Virgil Guran a declarat, în 13 iunie, despre discuţiile din coaliţie privind modificarea Codului Fiscal, că s-a discutat ca pentru cei cu salariul mai mare decât preşedintele țării să se găsească o formulă de impozitare. „Chiar nu mi se pare normal ca un funcţionar să aibă salariul mai mare decât preşedintele”, a arătat Guran.

„Este clar că nu se va trece la acea impozitare progresivă. Deocamdată, nu se va trece la aşa ceva, este clară situaţia că nu vor fi taxe şi impozite în plus, dar într-adevăr s-a discutat un lucru care mi se pare absolut normal, în domeniul bugetar, cei care au salariul mai mare decât preşedintele să se găsească o formulă de impozitare. Chiar nu mi se pare normal ca un funcţionar să aibă salariul mai mare decât preşedintele”, a spus Virgil Guran, confirmând că este vorba despre salariile peste 14.000 de lei.

El a mai spus că cea mai mare demnitate în stat este a preşedintelui, dar „la noi sunt mulţi care au salarii peste” şi a dat exemplul agenţiilor de reglementare.

Conform declarației de avere a președintelui Iohannis, acesta a încasat anul trecut 178.391 de lei, adică aproximativ 14.800 de lei pe lună.

Foto: Captură declarația de avere a șefului statului

 

Partidul Social Democrat (PSD) a anunțat joi, 16 iunie, măsurile propuse de social-democrați pentru modificarea Codului fiscal, ce vor fi dezbătute de coaliția de guvernare.

„Având în vedere principiile de echitate și solidaritate socială care trebuie să fundamenteze reforma sistemului fiscal din România, în viziunea PSD este necesară o diferențiere a regimului fiscal aplicat contribuabililor în funcție de veniturile acestora. Prin urmare, noul model fiscal trebuie să introducă impozite mai mari pentru cei cu venituri mari și impozite mai mici pentru cei cu venituri mici”, potrivit unui comunicat transmis de PSD.

Concret, PSD propune supraimpozitarea cu 40% a veniturilor salariale din sistemul bugetar care depășesc salariul Președintelui României.

Social-democrații mai au în vedere supraimpozitarea în două trepte a pensiilor speciale, astfel:

  • „O cotă de impozitare de 40% pentru suma care depășește pragul 9.000 de lei (cinci pensii medii nete);
  • 90% pentru ceea ce depășește 18.000 lei (10 pensii medii nete)”

În cazul salariilor sub 4.500 de lei, PSD urmărește aplicarea unui sistem progresiv de deduceri, astfel încât la nivelul salariului minim să se ajungă la un impozit de 0%.

Foto: Administrația Prezidențială

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW