Monday, November 28, 2022
Jurnalism corect


EXCLUSIV Cât a costat Recensământul Populației din 2022 și câți bani au fost cheltuiți pentru promovare

By Diochetanu Andreea , in Stirile zilei , at 17 august 2022

Recensământul Populației și Locuințelor (RPL2021), amânat din cauza pandemiei de coronavirus din 2021 pentru 2022, a costat 329,6 milioane de lei, dintre care 4,5 milioane au fost alocate promovării, reprezentând servicii de campanii de publicitate pentru informarea publicului larg cu privire la efectuarea recensământului populației și locuințelor, precizează Institutul Național de Statistică (INS), la solicitarea Main News.

„În conformitate cu Hotărârea Guvernului nr.1071/2020, art. 1, pentru stabilirea bugetului și a categoriilor de cheltuieli necesare efectuării recensământului populației și locuințelor din România în anul 2021, suma care se asigură de la bugetul de stat pentru pregătirea, organizarea și desfășurarea recensământului populației și locuințelor din România în anul 2021, este de 392.655 mii lei (329,6 milioane de lei – n.red.), repartizată pe ordonatori principali de credite ai administrației publice centrale și ai administrației publice locale”, a precizat INS.

Numărul exact de recenzori angajați, necunoscut momentan

Main News a solicitat și numărul recenzorilor angajați în total, dar și cu ce sumă au fost plătiți aceștia.

Însă, INS a precizat că „numărul final al personalului de teren recrutat pentru RPL2021 va fi cunoscut după ce INS va încheia procesul de verificare sub acest aspect având în vedere fluctuația foarte mare de recenzori și recenzori-șefi care a existat pe parcursul perioadei de recenzare”.

În schimb, ca idee, potrivit metodologiei de implementare și desfășurare a RPL2021, personalul de recensământ era indicat să fie alcătuit din:

 • cca. 20000 recenzori;
 • 814 recenzori-șefi – doar în localitățile mari;
 • 3187 coordonatori de UAT (unități administrativ teritoriale – la nivel de muncipiu, oraș, comună și de sector al Mun. București – câte unul pentru fiecare localitate, respectiv sector al Mun. București)
 • 42 coordonatori la nivel de județ – câte un coordonator în fiecare județ.

De asemenea, instituția a precizat că „plata recenzorilor și a celorlalte categorii de personal de recensământ se va face printr-un HG de sine stătător care este în curs de elaborare”, astfel că sumele exacte nu pot fi precizate.

„Drept urmare, nu putem preciza cu exactitate suma decât atunci când se vor finaliza calculele”. Însă INS dă asigurări că suma „se va încadra în 192.000 mii lei”, adică 192 de milioane de lei.

Cât a costat promovarea recensământului

În același răspuns pentru Main News, INS a precizat că uma contractată în vederea promovării recensământului este de 4.512 mii lei
(cu TVA), adică 4,5 milioane de lei.

Banii au fost cheltuiți pentru servicii de campanii de publicitate pentru informarea publicului larg cu privire la efectuarea recensământului populației și locuințelor:

 • creație, producție și difuzare spoturi video și audio pentru popularizarea recensământului;
 • creație și producție mesaje de interes public, audio-video, pentru popularizarea recensământului;
 • promovare RPL2021 în mediul online (bannere web flash/animate);
 • creație, producție, distribuție și expunere afișe;
 • canale oficiale RPL2021 pentru comunicare în social media.

„S-a avut în mod special în vedere încurajarea implicării în recenzarea on-line (autorecenzare) de către persoana însăși”, a subliniat instituția.

Primele rezultate ale Recensământului Populației și Locuințelor runda 2021 (RPL 2021) vor fi diseminate în cursul lunii decembrie 2022, urmând ca datele complete și finale să fie făcute publice la finalul anului 2023, a transmis INS.

RPL2021 este primul recensământ din România organizat integral în format digital, a fost al treisprezecelea recensământ din istorie și al patrulea după Revoluția din 1989. Întregul proces al colectării datelor s-a desfășurat cu asigurarea confidențialității și protecției depline a informațiilor.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW