Tuesday, December 7, 2021
Jurnalism corect


EXCLUSIV Care e stadiul proiectului prin care motivările instanțelor ar putea să fie publicate în același timp cu deciziile / Inițiator: A trecut de filtrul CSM, urmează să fie înregistrat în Parlament

By Matthew Garvey , in Justitie Politic Stirile zilei , at 7 aprilie 2021

Daniel Fenechiu a anunțat că în maximum o săptămână va înregistra în Parlament o propunere legislativă ce aduce modificări la codul de procedură penală, anume ca motivările la deciziile instanțelor să fie date în același timp cu verdictul. Senatorul PNL susține că inițiativa a trecut de filtrul Consiliului Superior al Magistraturii.

Există o susținere serioasă în sensul acesta, a existat o întâlnire a decanului Baroului București și a Consiliului Baroului, la care a participat și Președintele României, cu peste 40 de parlamentarii juriști. Disponibilitate există, există și o variantă de lucru”, a declarat, pentru Main News, senatorul Daniel Fenechiu.

CSM are în lucru o variantă ce presupune ca amânarea pronunțării în dosarele penale să se poată face pe o perioadă maximă de 3 luni de zile, dar, la momentul pronunțării hotărârii, aceasta să fie redactată, a adăugat senatorul.

Ipoteza de lucru ca să poți amâna pronunțarea maxim trei luni de zile, nu înseamnă că o amâni trei luni, înseamnă că dosarul rămâne în pronunțare și că dacă judecătorul are posibilitatea să o redacteze într-o lună, peste o lună de zile dă pronunțarea și hotărârea e redactată. Nu reușește, o mai amână o lună, dar oricum nu va putea anula mai mult de 3 luni de zile”, a explicat liberalul.

Propunerea legislativă ar urma să fie înregistrată în Parlament săptămâna viitoare.

Este o propunere interesantă, care a trecut de filtrul CSM și care este analizată în momentul de față. Nu ne-am dorit să furăm startul, Baroul București este gestionat și condus de oameni responsabili(…)Având în vedere că legea pentru executarea pedepselor prevede că pentru ca pedeapsa să își atingă scopul, persoana condamnată trebuie să cunoască în mod concret ce a greșit, suntem într-o situație care trebuie evitată”, a adăugat Fenechiu.

CITEȘTE ȘI: INTERVIU Senator PNL: Nu văd un impediment ca proiectul de desființare a Secției Speciale să treacă de Senat cu amendamentul prin care magistrații pot fi trimiși în judecată cu avizul CSM

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW