Wednesday, May 18, 2022
Jurnalism corect


EXCLUSIV Bilanțul Secției Speciale, aflată la un pas de desființare: un magistrat condamnat, cinci trimiși în judecată în patru dosare

By Robert Madaianu , in Analize & Investigatii Justitie Stirile zilei , at 5 martie 2020 Etichete: , , , ,

Un singur magistrat din cei cinci trimiși în judecată de Secția Specială (SIIJ) a fost condamnat până acum.

Secția Specială a început să funcționeze la finalul lui 2018. În perioada 23 octombrie 2018 – 31 decembrie 2019, structura a trimis în instanță patru dosare.

În cele patru cauze au fost trimiși în judecată cinci inculpați, toți fiind magistrați. Patru dintre ei sunt procurori și unul singur judecător.

Printre cazurile celebre se numără cel al fostului procuror-șef al DNA Ploiești, Lucian Onea, trimis în judecată alături de fostul procurori anticorupție din Prahova, Mircea Negulescu. Dosarul lor se află, încă, pe rolul instanței.

De asemenea, primul procuror trimis în judecată de SIIJ, Eugen Stoina, a fost achitat definitiv în dosarul în care a fost acuzat că a consumat băuturi alcoolice şi a produs un accident rutier.

O singură condamnare

Dintre cele cinci persoane trimise în fața judecătorilor, un singur inculpat a și fost condamnat până acum.

Dosarele lui Kovesi

Laura Codruța Kovesi nu a fost trimisă în judecată de SIIJ, însă a fost pusă sub acuzare în două dosare. În primul, cel legat de aducerea în țară a lui Nicolae Popa, i-a fost chiar impusă măsura controlului judiciar.

Contestată în instanță de Kovesi, măsura a fost anulată de Înalta Curte, care a stabilit că SIIJ face acuzaţii neclare şi neprobate.

Anchete nefinalizate

Potrivit informațiilor mainnews.ro, la finalul anului trecut erau nesoluționate 3.652 de dosare.

În 659 dintre acestea era începută urmărirea penală.

În prezent, la Secția Specială lucrează șapte procurori. Șase dintre aceștia dețin funcții de execuție, iar unul ocupă un post de conducere. Schema personalului SIIJ prevede 15 procurori.

 

 

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW