Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


EXCLUSIV Afacerea plexiglas: Cum a cumpărat primarul Daniel Florea, fără licitație, panouri separatoare de peste 500.000 de euro

By Vîrban Robert , in Analize & Investigatii Stirile zilei , at 23 septembrie 2020 Etichete: , , ,

Două firme ce au împreună nouă angajați și-au împărțit contractele în valoare de circa 530.000 de euro pentru panourile separatoare din plexiglas, destinate școlilor din Sectorul 5. Primăria Sectorului 5, condusă de social-democratul Daniel Florea, a decis să nu organizeze licitație publică pentru a găsi cel mai bun raport calitate-preț, încălcând astfel legea achizițiilor publice.

Isteria montării de panouri de plexiglas în unitățile de învățământ pentru prevenirea răspândirii COVID-19 a început în urmă cu câteva săptămâni, odată cu examenele de Evaluare Națională și Bacalaureat. Cel care a dat tonul în București a fost primarul Sectorului 4, Daniel Băluță, care s-a lăudat presei cu montarea unor astfel de panouri separatoare. Ideea a fost preluată și de alte administrații de sector, printre care și cea a sectorului 5.

Inquam Photos/Octav Ganea

Sursa: Inquam Photos / Octav Ganea

Un contract la 10 minute

Pe 16 septembrie, în intervalul orar 10.21 – 15.31, Primăria Sectorului 5 a încheiat direct cu firma YYA Instal, fără să mai organizeze licitație, 18 contracte în valoare totală de circa 290.000 de euro pentru „Pachet panouri separatoare din plexiglas transparent”. De asemenea, în același interval orar și în condiții similare, instituția condusă de Daniel Florea a oferit 11 contracte firmei Promo Troops, în valoare totală de aproximativ 246.000 de euro, pentru „Confecționare și instalare panouri separatoare din plexiglas transparent”.

Legea interzice divizarea achizițiilor

Divizarea contractelor de achiziție publică în mai multe contracte de valoare mai mică cu scopul de a evita organizarea unei licitații este o veche meteahnă a administraților din România. De altfel, chiar Primăria Sectorului 5 a aplicat un model similar în urmă cu câteva zile, atunci când a încredințat direct 198 de contracte pentru rechizite către două societăți, așa cum a arătat publicația Buletin de București. În schimb, legea achizițiilor publice interzice foarte clar utilizarea acestor tertipuri.

Autoritatea contractantă nu are dreptul de a diviza contractul de achiziţie publică în mai multe contracte distincte de valoare mai mică şi nici de a utiliza metode de calcul care să conducă la o subevaluare a valorii estimate a contractului de achiziţie publică, cu scopul de a evita aplicarea procedurilor de atribuire reglementate de prezenta lege”, se arată la art. 11 alin. 2 din Legea nr. 98 din 2016 privind achizițiile publice.

Peste 500.000 de euro pe apa sâmbetei

Montarea de separatoare din plexiglas, soluția cu care s-au lăudat primarii în pragul alegerilor, nu este susținută de specialiști. Reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, medicul Alexandru Rafila, consideră că separatoarele au un impact foarte redus în prevenirea răspândirii COVID-19 iar alocarea unor resurse atât de importante nu se justifică.

„Când faci prevenţie şi vrei să eviţi transmiterea unei boli, acţionezi pe zonele unde reduci cu 90% sau cu 95% trasmiterea. Nu aloci 90% din resurse ca să previi 2% din transmitere. Trebuie să utilizezi resursele proporţional cu eficacitatea măsurii pe care o iei”, a declarat medicul Alexandru Rafila pentru Libertatea.

YYA Instal, abonată la contracte fără licitație în București

Firma YYA Instal, deținută de Nicu Damian, a fost înființată în anul 2010 iar de-a lungul timpului nu a avut mai mult de doi angajați. În primii șase ani de activitate, afacerile societății, care are sediul pe raza Sectorului 5, nu au mers prea bine, înregistrând pierderi de zeci de mii de lei. Cu toate acestea, din 2016, odată cu venirea lui Daniel Florea la Primăria Sectorului 5 și a altor primari social-democrați în Capitală soarele a răsărit și pe strada lui Nicu Damian. Cifra de afaceri a firmei sale crescut la 184.000 de lei în 2016, de 10 ori mai mare decât în anul anterior. În 2019, ultimul an pentru care am reușit să găsim raportări, YYA Instal a avut rulaje de peste 1 milion de lei și un profit net de aproape 300.000 de lei.

Potrivit datelor publicate pe hartabanilorpublici.ro, în intervalul martie 2017 – decembrie 2018 YYA Instal a obținut 74 de contracte cu administrațiile locale din sectoarele 4 și 5, sau cu societăți din subordine.

Totodată, potrivit SEAP, de la începutul acestui an firma lui Nicu Damian a câștigat 38 de contracte cu instituții publice. Din acestea, 37 au fost încheiate cu Primăria Sectorului 5 sau cu instituții din subordine.

În intervalul 16-21 iulie 2020, Amenajare Edilitară și Salubrizare, companie municipală a Primăriei Sectorului 5, a încredințat direct firmei YYA Instal opt contracte în valoare totală de peste 200.000 de euro.

Promo Troops, agenția de publicitate care ar trebui să producă și să monteze peste 10.000 de panouri

Promo Troops, firma care ar trebui să producă și să monteze 10.654 de panouri din plexiglas la 11 unități de învățământ din Sectorul 5 în maxim 15 zile lucrătoare, adică cel târziu până pe 6 octombrie, deține codul pentru „Activități ale agențiilor de publicitate” și are doar șapte angajați.

Societatea, înființată în anul 2002, este deținută în cote egale de Delia Ognean, care este și administrator, și Dan Cristian Marin iar activitatea principală este realizarea de campanii și materiale publicitare.

Primarul Daniel Florea nu a răspuns pentru a oferi lămuriri în acest caz.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *