Friday, February 3, 2023
Jurnalism corect


Evenimentele anului în Justiție: numirea procurorilor-șefi, soarta Secției Speciale, decizii în dosarele Caracal și Tel Drum

By Robert Madaianu , in Justitie Stirile zilei , at 3 ianuarie 2020 Etichete: , , , , ,

Numirea procurorilor-șefi la marile parchete și decizia legată de soarta Secției Speciale sunt două dintre evenimentele majore așteptate în justiție, anul acesta. 2020 ar putea aduce primul verdict în dosarul tragediei din Caracal, în timp ce primar al Capitalei, Sorin Oprescu, și-ar putea afla sentința definitivă.

Se caută șefi la marile parchete

Pe final de an, Ministerul Justiției a demarat procedurile pentru numirea unor noi șefi la Parchetul General, DNA și DIICOT.

Pentru conducerea Parchetului General s-au înscris 8 persoane, pentru DIICOT 5, iar la DNA tot 5. Candidații urmează să fie intervievați luna aceasta.

Declanșarea procedurilor vine în contextul în care toate cele trei mari parchete au încheiat anul 2019 sub conducerea unor procurori-șefi interimari. Despre situația de la vârful marilor parchete, pe larg, AICI.

Se decide soarta Secției Speciale

Începutul de an va aduce un răspuns și în ceea ce privește Secția de anchetare a magistraților.
Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a propus printr-un memorandum desființarea Secției.
„Văzând recomandările cuprinse în documentele europene menționate, dispozițiile legale care reglementează funcționarea și organizarea SIIJ, precum și modul concret în care a funcționat Secția de la înființare până în prezent, propunem ca poziția Ministerului Justiției în raporturile cu autoritățile și instituțiile publice, respectiv cu instituțiile Uniunii Europene sau internaționale pe această temă să fie în sensul susținerii soluției desființării SIIJ”, potrivit documentului.

Secția Specială a fost criticată atât de o semnificativă parte a magistraților români, cât și de organisme internaționale, precum Comisia de la Veneția, GRECO și Comisia Europeană (prin raportul MCV.

Procurorii SIIJ au stârnit controverse după retragerea unor apeluri din dosare celebre.

Dosarul Tel Drum

Procurorul-șef interimar al DNA, Nistor Călin, a anunțat că dosarul Tel Drum va fi finalizat până la finalul anului 2019, lucru care nu s-a întâmplat. Chiar și așa, cercetările ar urma să fie finalizate în curând.

Liviu Dragnea a fost pus sub acuzare încă din 2017 pentru constituirea unui grup infracțional organizat și abuz în serviciu, fapte pe care le-a negat. Anchetatorii au suspiciuni că ar fi fost fraudate fonduri guvernamentale și europene.

Cazul Caracal, la final

Și ancheta de la DIICOT, legată de tragedia din Caracal, ar fi trebuit terminată până la finalul anului, potrivit unui anunț făcut de șeful instituției. Este de așteptat ca dosarul să fie trimis în judecată în următoarele săptămâni.

Gheorghe Dincă a recunoscut uciderea Luizei Melencu și a Alexandrei Măceșanu, lucru care ar putea grăbi procesul. Astfel, nu este exclus ca un prim verdict, în instanță, să fie dat anul acesta.

Oprescu așteaptă sentința

Printre personajele celebre care ar putea primi verdictul definitiv în 2020 este fostul primar al Capitalei, Sorin Oprescu.

Fostul edil a fost condamnat, în primă instanță, la 5 ani și 4 luni de închisoare pentru fapte de corupție. El susține că este nevinovat. A doua etapă a procesului a început la Curtea de Apel București. Următorul termen va avea loc pe 29 ianuarie.

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW