Saturday, May 25, 2024
Jurnalism corect


Evacuare în Fâșia Gaza: 350 de români, în mijlocul conflictului. Ce șanse au la salvare

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 14 octombrie 2023

Începe numărătoarea inversă până când civilii din Fâșia Gaza pot fi evacuați înainte de invazia terestră a Israelului. Data limită este sâmbătă, 14 octombrie, până la ora 16:00. Aproximativ 350 de români locuiesc în mica fâșie de pământ, și potrivit informațiilor furnizate de Ministerul Afacerilor Externe (MAE), niciun român sau cetățean al altor state nu a părăsit încă Gaza.

Inițial, Israelul a acordat populației din jumătatea nordică a Fâșiei Gaza – care include cea mai mare așezare din enclavă – timp până sâmbătă dimineața să se deplaseze spre sud. Cu toate acestea, în timpul nopții, au anunțat că vor asigura siguranța palestinienilor care încearcă să scape din zonă până la ora 16:00, oferind două rute principale de evacuare, în ciuda continuării atacurilor cu rachete. Cu o zi înainte, palestinienilor din Fâșia Gaza li s-a comunicat să se îndrepte spre sud, inclusiv prin intermediul unor fluturași aruncați din avion.

„Am fost, suntem și vom rămâne în contact cu cetățenii români de acolo. Avem în atenție 350 de cetățeni români, dintre care aproximativ 200 ne-au solicitat sprijin în vederea evacuării (…) Discutăm cu organizații internaționale, cu alte state care au cetățenii în Fâșia Gaza, tocmai pentru a ne coordona eforturile în vederea identificării unei soluții de evacuare în condiții de maximă siguranță”, a declarat purtătorul de cuvânt al MAE, Radu Filip, într-o intervenție la Antena 3 CNN.

Până în prezent, au murit aproximativ 1.800 de oameni în Fâșia Gaza și 1.300 în Israel, dintre care doi aveau cetățenie română.

Situația este cu atât mai dificilă cu cât Fâșia Gaza este deja una dintre cele mai dens populate zone din lume, iar ordinul de evacuare al Israelului pentru jumătatea de nord a obligat oamenii care fugeau spre sud să caute adăpost la rude, prieteni, școli sau în apartamente închiriate în grabă. Israelul susține că această măsură de evacuare este temporară și are ca scop protejarea locuitorilor împotriva vătămărilor în timp ce luptă împotriva luptătorilor Hamas din Gaza City. Cu toate acestea, Organizația Națiunile Unite (ONU) avertizează că mutarea unui număr atât de mare de oameni în siguranță în interiorul enclavei asediate ar putea duce la o catastrofă umanitară.

Sursa foto: Pixabay

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW