Război în UcrainaStirile zilei

UE și Marea Britanie impun noi sancțiuni Rusiei, fără a aștepta Washingtonul

UE și Marea Britanie au anunțat marți noi sancțiuni împotriva Rusiei, fără a aștepta ca Statele Unite să li se alăture, la o zi după ce președintele Donald Trump a vorbit cu Vladimir Putin.

Potrivit Reuters, Londra și Bruxelles au declarat că noile lor măsuri se vor concentra pe „flota fantomă” a Moscovei de petroliere și companii financiare care au ajutat-o să evite impactul altor sancțiuni impuse în timpul războiului.

„UE a aprobat cel de-al 17-lea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, vizând aproape 200 de nave din flota sa fantomă”, a scris Kaja Kallas pe X, în marja unei reuniuni a miniştrilor apărării din UE la Bruxelles.

Uniunea Europeană și aliații săi occidentali au intensificat măsurile împotriva așa-numitei „flote fantomă” a Rusiei, o rețea de petroliere și alte entități implicate în ocolirea plafonului de preț impus de G7 pentru țițeiul rusesc, valabil din decembrie 2022.

Măsura a început să aibă efect, iar UE va face presiuni pentru o reducere a plafonului de preţ săptămâna aceasta, în cadrul unei reuniuni a miniştrilor de finanţe din G7 care are loc în Canada.

Exporturile de petrol şi gaze sunt una dintre principalele surse de venit ale Rusiei, care finanţează războiul din Ucraina.

Noile măsuri vizează lanţurile de aprovizionare ale sistemelor de armament ruseşti, inclusiv rachetele Iskander, operaţiunile de informare finanţate de Kremlin şi instituţiile financiare care ajută Rusia să se sustragă sancţiunilor, a declarat Marea Britanie.

„Îl îndemnăm (pe preşedintele rus Vladimir Putin) să accepte imediat o încetare totală şi necondiţionată a focului, astfel încât să poată avea loc discuţii privind o pace justă şi durabilă”, a declarat ministrul de externe David Lammy. „Am fost clari că întârzierea eforturilor de pace nu va face decât să ne redobândim hotărârea de a ajuta Ucraina să se apere singură şi de a folosi sancţiunile noastre pentru a limita maşinăria de război a lui Putin”, a punctat şeful diplomaţiei britanice.

Premierul britanic Keir Starmer şi liderii principalelor ţări din UE au cerut împreună Washingtonului să li se alăture în impunerea de sancţiuni mai dure împotriva Rusiei pentru respingerea unui armistiţiu în Ucraina. Preşedintele american Donald Trump a avut luni o convorbire telefonică cu Putin care nu s-a încheiat cu niciun acord de încetare a focului.

Foto: Kaja Kallas / Twitter

Articole Recomandate

Back to top button