Sunday, June 23, 2024
Jurnalism corect


Europol: Traficul de medicamente contrafăcute pentru COVID-19, destructurat/ 121 de persoane au fost arestate

By Madalina Balaceanu , in Stirile zilei , at 25 martie 2020 Etichete: , ,

Agenția europeană de poliție Europol a avertizat, miercuri, că milioane de medicamente, dispozitive și măști contrafăcute au inundat piețele de la apariția virusului Covid-19. Astfel, Europol a desfășurat o operațiune la nivel mondial care a vizat traficul de medicamente contrafăcute.

Europol a desfășurat o operațiune la începutul lui martie în 90 de țări care a dus la confiscarea a 4,4 milioane de medicamente falsificate, desființarea a 37 de grupări de criminalitate organizată și arestarea a 121 de persoane. Totodată, operațiunea a dus la închiderea a 2.500 de link-uri către produse legate de coronavirus pe site-uri web, rețele sociale, magazine online și anunțuri.

Potrivit Europol, rezultatele misiunii relevă o creștere îngrijorătoare a medicamentelor antivirale neautorizate și a clorochininei antimalarice. Vitamina C, cunoscută pentru proprietățile sale de stimulare a imunității și alte suplimente alimentare au fost confiscate în întreaga lume.

În principal, este vorba despre medicamente antivirale, antibiotice, paracetamol, ibuprofen și medicamente împotriva malariei, despre care s-a discutat că ar trebui generalizate ca tratament împotriva Covid-19, deși Organizația Mondială a Sănătății a făcut apel la prudență.

De asemenea, Europol menționează că sunt vândute ilegal și pretinse vaccinuri împotriva Covid-19, precum și dezinfectant pentru mâini și teste de diagnostic.

Operaţiunea Pangea s-a soldat cu:

 •  121 arestări;
 •  13 milioane EUR pentru produse farmaceutice potențial periculoase confiscate;
 •  32.600 pachete inspectate;
 •  48.000 de pachete confiscate;
 •  4,4 milioane de unități de produse farmaceutice ilicite confiscate în întreaga lume;
 •  37.000 de dispozitive medicale neautorizate și contrafăcute confiscate (în mare parte măști chirurgicale și kituri de auto-testare pentru monitorizarea HIV și a glucozei);
 •  2.500 de link-uri eliminate (site-uri web, social media, piețe online, reclame);
 •  37 de grupuri de crimă organizată au fost destructurate.

 

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  MainNews

  FREE
  VIEW