Thursday, August 18, 2022
Jurnalism corect


Europarlamentarii USR, scrisoare către șefa CE, privind importurile rusești de energie: Cerem activarea unui plan de urgență UE

By Diochetanu Andreea , in Stirile zilei , at 9 februarie 2022

Europarlamentarul Dacian Cioloș, până de curând președintele USR, a anunțat miercuri, 9 februarie, că a trimis o scrisoare către președinta Comsiei Europene, Ursula von der Leyen, în care solicită activarea unui plan de urgență UE, pentru cazul unei escaladări a conflictului la granița ruso-ucraineană. 

Scrisoarea vizează importurile rusești de energie. Europarlamentarul susține că „doar reducerea dependenței de importurile rusești de energie ne va asigura autonomia strategică”.

„Am trimis astăzi, împreună cu colegii europarlamentari USR, o scrisoare către președinta Comsiei Europene prin care cerem activarea unui plan de urgență UE pentru cazul unei escaladări a conflictului la granița ruso-ucraineană.

Trebuie să fim pregătiți să facem față unei eventuale întreruperi a aprovizionării cu gaze dinspre Rusia, iar în acest moment vreau să ne asigurăm că se lucrează la un asemenea plan”, a anunțat Dacian Cioloș miercuri, 9 februarie.

Europarlamentarul afirmă că autonomia noastră strategică europeană este amenințată, astfel că a cerut Comisiei un răspuns clar în această chestiune.

„Țările UE se confruntă cu o creștere fără precedent, de peste 170% de la începutul anului, a prețului la gaze. Nivelul rezervelor este sub minimul istoric pentru această dată, iar capacitatea de stocare este distribuită inegal în UE, lăsând țările din Europa de Est și de Sud-Est mai vulnerabile la potențialele întreruperi ale fluxului de gaz. Cu aproape 40% din importurile de gaze provenind din Rusia, autonomia noastră strategică europeană este amenințată, iar întreruperile recurente ale fluxurilor de gaze ridică semnale de alarmă îngrijorătoare.

Am cerut Comisiei un răspuns clar la întrebări cu privire la măsurile luate pentru prevenirea unei întreruperi de gaz în UE și stadiul furnizării de gaz din surse alternative în cazul în care Rusia va opri distribuția”, a mai precizat el.

Foto: Facebook/ Dacian Cioloș

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW