Tuesday, October 19, 2021
Jurnalism corect


Europarlamentar PSD, despre redeschiderea școlilor: Actualul guvern trebuie să își asume responsabilitatea pentru acest eșec

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 7 februarie 2021

Europarlamentarul PSD Victor Negrescu critică felul în care Guvernul a pregătit redeschiderea școlilor din data de 8 februarie, acuzând o „totală lipsă de abordare realistă” și un „vid organizatoric rar întâlnit”. 

Mâine reîncep școlile în format fizic. Bâlbâieli și dispute între Ministerul Educației (PNL) și Ministerul Sănătății (USR), un ordin comun neclar, o totală lipsă de abordare realistă, documente solicitate părinților, ulterior retrase, nicio alocare bugetară și un vid organizatoric rar întâlnit”, sunt acuzațiile lui Victor Negrescu, europarlamentar și vicepreședinte PSD, publicate pe pagina de Facebook a partidului.

Vicepreședintele PSD susține că ordinul comun dintre ministrul Sănătății și ministrul Educației nu este clar și nu a fost explicat suficient de bine, astfel încât școlile să fie pregătite pentru redeschidere.

Pe scurt: – nu se explică cum se va menține distanța fizică de 1 metru; – nu avem un buget pentru redeschiderea școlilor și asigurarea echipamentelor de protecție; – nu avem un program de testare pentru școli; – un număr infim de profesori vaccinați; – nu au suplimentat numărul de cadre medicale în școli; – au scos sistemele de protecție și au crescut la capacitate maximă clasele fără alte soluții; – nu este clar cum vor fi gestionate practic absențele profesorilor sau ale elevilor și nici cum vor fi implementate formele hibride, inițial respinse de MEN; – nicio măsură privind transportul școlar și nimic despre aglomerația din proximitatea școlilor; – nu se explică cum sunt organizate pauzele, dacă poate copilul să respire fără mască pentru câteva minute, ce facem cu acei copii cu probleme de respirație sau alte afecțiuni sau ce tip de mască este permis. Și lista continuă. Școlile au avut doar vineri, ca zi de lucru, și poate un weekend, acolo unde există implicare, pentru a pune în aplicare un ordin complex, neclar și care nu a fost suficient explicat, deși președintele României anunța emiterea rapidă a ordinului. O bătaie de joc și o lipsă de asumare a responsabilității”, a adăugat Victor Negrescu.

Europarlamentarul este de părere că Guvernul va trebui să își asume responsabilitatea dacă se constată cazuri de COVID-19 generate de mersul la școală.

În urmă cu aproape o lună am venit cu propuneri concrete folosind modele europene și exemplele comunităților școlare implicate din România, dar acestea au fost ignorate. Cine va plăti când vom avea primul focar? Cine va fi de vină dacă se constată un focar cu o tulpină mai periculoasă, precum cea britanică? Cred că actualul guvern trebuie să își asume responsabilitatea pentru acest eșec dacă se constată apariția unor cazuri generate de mersul la școală în primele 2 săptămâni. Aș prefera însă să se facă ce trebuie iar toată lumea să fie sănătoasă”, este concluzia europarlamentarului.

Sursă foto: Inquam photos/ Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW