Europarlamentar: Cel de-al doilea stat care s-a împotrivit intrării României în Schengen are deficiențe în implementarea legislației
Europarlamentarul român Eugen Tomac a adus vineri, 20 ianuarie, în spațiul public, două documente ale Consiliului Uniunii Europene, ce arată că în Țările de Jos există deficiențe în aplicarea legislației Schengen, în special în domeniul politicii comune a vizelor și legislația privind returnarea.
„În mod ironic, și cel de-al doilea stat care s-a împotrivit, de-a lungul timpului, intrării României în Schengen are mari deficiențe în ceea ce privește implementarea legislației Schengen”, a scris europarlamentarul român, pe Facebook.
Primul document, adoptat în decembrie 2022, arată că Țările de Jos se confruntă cu „deficiențe (grave)” în domeniul politicii comune a vizelor, constatate în urma unei evaluări din luna iunie.
Consiliul UE a identificat și 25 de măsuri pe care oficialii Țărilor de Jos trebuie să le pună în aplicare și care vizează stocarea și distrugerea în condiții de securitate a dosarelor de cerere pe suport de hârtie, la prevenirea accesului neautorizat la informații sensibile și la respectarea dispozițiilor privind timpul de prelucrare a cererilor.
Cel de-al doilea document, adoptat tot în decembrie, este bazat pe o evaluare din anul 2021 și arată că în Țările de Jos există deficiențe în domeniul politicii de returnare.
„Cele două documente pot și trebuie să fie folosite de autoritățile române și cele bulgare în negocierile de săptămâna viitoare (n.r. la reuniunea informală a miniștrilor de Interne și Justiție din UE, 26-27 ianuarie) din Suedia”, susține Eugen Tomac.
La Consiliul Justiție și Afaceri Interne (JAI) din luna decembrie, când aderarea României și Bulgariei a fost respinsă, ministrul olandez de Interne a votat împotriva aderării Bulgariei, menționând că susține aderarea României.
Europarlamentarul român arată, în schimb, că decizia „ne afectează în mod direct și pe noi” și le cere guvernelor român și bulgar să „acționeze în mod coordonat și eficient”, întrucât în Schengen „putem și trebuie să intrăm doar împreună”.
„Prin urmare, consider că, dacă pe 26 ianuarie, la Consiliul JAI, nu avem o concluzie și un calendar asumat de corectare a votului discriminatoriu din 8 Decembrie 2022, atunci singura și cea mai rapidă cale de a intra în spațiul Schengen rămâne acțiunea la Curtea de Justiție a Uniunii Europene. Situația în care ne aflăm nu mai ține de relația dintre state sau instituții. Acum, miza este demnitatea noastră și trebuie să luptăm pentru a o recâștiga”, a adăugat Eugen Tomac.
Sursă foto: Facebook
Comentarii