Friday, August 12, 2022
Jurnalism corect


Europa discută a șasea rundă de sancțiuni, inclusiv asupra energiei din Rusia

By Diochetanu Andreea , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 23 aprilie 2022

Europa discută o a șasea rundă de sancțiuni pentru Federația Rusă, inclusiv asupra energiei rusești, au declarat sâmbătă, 23 aprilie, comisarul european pentru comerț, Valdis Dombrovskis, și ministrul lituanian de finanțe, Gintarė Skaistė. El a declarat că unul dintre aspectele avute în vedere se referă la un embargo asupra petrolului, notează CNN.

Totuși, el a menționat că au existat discuții despre „sancțiuni inteligente” care ar putea include mai degrabă tarife decât un embargo complet inițial.

„Așadar, ar putea exista unele nuanțe, dar analiza este în curs de desfășurare”, a punctat Valdis Dombrovskis. Într-un interviu separat, ministrul lituanian de finanțe, Gintarė Skaistė, a declarat că a discutat cu secretarul adjunct al Trezoreriei SUA, Wally Adeyemo, despre o posibilă nouă tranșă de sancțiuni impuse Moscove.

„Ne oferim întotdeauna să includem în sancțiuni sectorul energetic, în special cel petrolier, precum și sancțiuni suplimentare pentru sectorul financiar al Rusiei”, a declarat Skaistė. Ministrul lituanian a punctat că sancțiunile trebuie să fie coordonate pentru ca acestea să aibă un impact.

„Dacă nu vom conveni asupra sancțiunilor împreună, Statele Unite cu toți aliații occidentali, nu va funcționa”, a arătat ea.

La rândul său, Dombrovskis a mai spus că „din punct de vedere tehnic, aprobarea sancțiunilor poate fi foarte rapidă, se poate face în una sau două zile”.

„Problema aici este, în esență, că sancțiunile necesită unanimitate în rândul statelor membre, deci aceste discuții politice sunt în curs de desfășurare în paralel, deci este important să se ajungă la un acord politic unanim”, a punctat comisarul european.

Skaistė a declarat că este prea devreme pentru a spune când va exista un acord cu privire la această următoare rundă de sancțiuni. Ea a precizat că sancțiunile au atât un obiectiv pe termen scurt, cât și unul pe termen lung: să-l împingă pe președintele rus Vladimir Putin la masa negocierilor și să slăbească economia Rusiei, astfel încât aceasta să nu-și poată consolida armata.

„Dacă nu vor exista posibilități de a-și întări armata, noi credem că nu va mai fi niciun război în Europa”, a spus ea.

Dombrovskis a declarat că este important ca sancțiunile existente să fie aplicate efectiv, menționând că lucrează cu statele membre ale UE, precum și cu comunitatea internațională în general.

„Este un fapt că nu toate țările s-au alăturat acestor sancțiuni occidentale”, a mai spus oficialul UE.

Skaistė a spus că se concentrează, de asemenea, pe a ajuta guvernul ucrainean să supraviețuiască pe termen scurt și, pe termen lung, pe modul în care să reconstruiască mai eficient Ucraina, care, în opinia ei, „ar trebui să fie strâns implicată în procesul de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană”.

Atât Skaistė, cât și Dombrovskis și-au exprimat îngrijorarea cu privire la viitoarele ținte ale lui Putin, dacă acesta nu va fi oprit în Ucraina.

Skaistė a declarat că Rusia încearcă să își impună influența asupra țărilor vecine, menționând că „nu este prima dată” când face acest lucru.

„Propaganda rusă, anumite autorități, anumiți reprezentanți nu fac un secret din faptul că Rusia plănuiește să meargă mai departe și, dacă nu îi oprim în Ucraina, vor invada alte țări vecine”, a declarat Dombrovskis, numind acest lucru nu doar un atac la adresa Ucrainei, ci și la adresa securității europene în general.

Întrebat dacă Europa ar răspunde cu aceeași unitate în cazul în care Moldova ar fi atacată de Rusia, Dombrovskis a spus că trebuie să se concentreze pe Ucraina în acest moment, „pentru că Putin va merge atât de departe cât va fi lăsat să meargă”.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW