Tuesday, April 16, 2024
Jurnalism corect


Eurobarometru: Creștere remarcabilă a intenției de vot în România pentru alegerile europarlamentare

By Ana Teșcan , in Politic Stirile zilei , at 6 decembrie 2023

Se anunță o surpriză la alegerile europarlamentare. 75% dintre români și-au exprimat intenția de a vota la alegerile europarlamentare, o creștere semnificativă față de prezența de 51,2% din scrutinul anterior, conform celui mai recent Eurobarometru, realizat de Parlamentul European.

Principalele motive invocate de respondenţii din România pentru beneficiile aduse de Uniunea Europeană includ noi oportunităţi de muncă (42%), îmbunătăţirea nivelului de trai (28%), menţinerea păcii (25%) și cooperarea cu alte state europene (25%).

În ceea ce privește imaginea Uniunii Europene, aceasta rămâne stabilă în rândul cetățenilor europeni, cu 45% având o percepție pozitivă, 38% una neutră și 16% una negativă. În România, 49% dintre cetățeni au o imagine pozitivă a UE, 35% una neutră și 14% una negativă.

Eurobarometrul relevă că 70% dintre cetăţenii UE (60% dintre români) consideră că acţiunile UE au un impact asupra vieţii lor de zi cu zi. Prioritățile cetățenilor români pentru Parlamentul European includ sprijinul pentru economie și crearea de noi locuri de muncă (42%), sănătatea publică (35%) și lupta împotriva sărăciei și excluziunii sociale (34%).

Cu privire la dificultățile socioeconomice, 73% dintre respondenţi se așteaptă ca nivelul lor de trai să scadă în anul următor, iar 57% dintre români întâmpină dificultăți în a plăti facturile. Totuși, există un interes crescut pentru alegerile europene, cu 60% dintre români declarându-și interesul.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW