Friday, June 14, 2024
Jurnalism corect


Euro s-a depreciat în urma rezultatelor parțiale la alegerile europarlamentare

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 10 iunie 2024 Etichete: , , ,

Luni, moneda unică europeană a scăzut cu 0,5%, atingând valoarea de 1,0751 dolari, cel mai mic nivel din ultima lună. Această depreciere a survenit după ce partidele de extremă dreaptă au depășit partidele conduse de Emmanuel Macron și cancelarul german Olaf Scholz la alegerile europarlamentare de duminică. În urma acestui rezultat, președintele Franței a solicitat organizarea de alegeri anticipate.

Politicienii și analiștii economici sunt îngrijorați că tensiunile politice în creștere din Europa ar putea pune presiuni suplimentare asupra monedei euro. În alegerile pentru Parlamentul European, liderii din Franța și Germania au înregistrat pierderi semnificative, conform unor analiști citați de Bloomberg prin intermediul Agerpres. Aceste rezultate ar putea aduce mai multă volatilitate pentru euro, care deja era sub presiune din cauza raportărilor pozitive privind crearea de locuri de muncă în Statele Unite pentru luna aprilie, ceea ce a dus la aprecierea dolarului american.

Analiștii sunt atenți în mod special la impactul asupra perspectivelor economice ale Franței, mai ales dacă puterea lui Macron de a promova legi în Parlament va fi slăbită de ascensiunea partidelor de extremă dreaptă. De asemenea, investitorii ar putea deveni sceptici față de determinarea Europei de a avansa spre o mai mare integrare fiscală și financiară, a declarat Valentin Marinov, analist la Credit Agricole, potrivit Digi24.

„Asta poate fi văzută ca o lovitură dată sentimentului pozitiv incipient cu privire la euro care a început să domine pieţele valutare în ultimele săptămâni”, spune Valentin Marinov.

Fondurile de investiții au devenit optimiste față de euro, care s-a apreciat cu 3% din aprilie. Totuși, incertitudinea politicii BCE face euro dependent de datele economice americane și de deciziile Rezervei Federale, potrivit analiștilor Morgan Stanley.

foto: pixabay

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW