Tuesday, May 21, 2024
Jurnalism corect


Euro a ajuns la un nou maxim istoric în raport cu leul. Analist economic: Ne aflăm în mijlocul unei furtuni perfecte

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 22 septembrie 2021

Euro a ajuns, miercuri, 22 septembrie, la 4,9495 lei, ceea ce reprezintă un nou maxim istoric. Precedenta valoare maximă a fost atinsă pe 7 septembrie, atunci când un euro a fost cotat la 4,9488 lei. 

În opinia analistului economic Adrian Negrescu, deprecierea leului este cauzată, în principal, de scăderea încrederii investitorilor în capacitatea Guvernului de a gestiona criza pandemică și probleme economice.

„Ne aflăm în mijlocul unei furtuni perfecte din punct de vedere financiar. Pe de o parte avem scăderea încrederii investitorilor în economie. Investitorii văd că la București lucrurile nu evoluează din punctul de vedere al reformelor. Văd un Guvern interimar care nu știe să gestioneze situația facturilor, nu ia măsuri în privința epidemiei și nu ia măsuri în privința fiscalității. Astfel România este taxată prin creșterea dobânzilor și deprecierea leului”, a explicat Adrian Negrescu, într-o declarație acordată Mainnews.ro.

Pe de altă parte, atrage atenția atenția Adrian Negrescu, statul se împrumută masiv în euro pentru a acoperi datoriile acumulate în ultimii ani, ceea ce duce o creștere a cererii în piață a monedei europene. În opinia analistului, creșterea cererii euro este accentuată de deprecierea balanței de plați, dar și din cauza faptului că firmele acumulează stocuri pentru black friday și perioada sărbătorilor.

Adrian Negrescu: Euro se va cumpăra cu 5 lei în două luni

În același timp, Adrian Negrescu avertizează că, în situația în care nu vor fi luate măsuri urgente, euro va depăși pragul de 5 lei în următoarele două luni.

„Ne așteptăm să depășim 5 lei pentru un euro, în condițiile în care din punct de vedere macroeconomic și administrativ nu se văd vești bune. În piața interbancară au fost cotații de peste 5 lei la un moment dat. Estimăm că un euro se va cumpăra cu 5 lei în două luni dacă nu vor fi luate măsuri concrete legate de dinamica pieței valutare și de stabilirea unui cadru economic stabil care să permită supraviețuirea economiei în contextul creșterilor de prețuri”, a conchis analistul economic.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW