Monday, December 2, 2024
Jurnalism corect


Estimări optimiste de la BNR în ziua aprobării Ordonanței „austerității”: Se vor tempera prețurile la alimente


Rata anuală a inflaţiei a scăzut la 11,23% în aprilie 2023, de la 14,53% în martie 2023, în condiţiile în care mărfurile alimentare s-au scumpit cu 19,84%, cele nealimentare cu 5,83%, iar serviciile cu 10,64%, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică(INS) Informațiile au fost confirmate și de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, vineri, 12 mai. 

În ceea ce privește „ajustarea” fiscală, prevăzută în Ordonanța de Urgență, supusă aprobării Guvernului, Isărescu susține că „trebuia făcută”.

„Am  apăsat pe frâna inflatiei cu marie atenție, ca să nu bruscăm economia. Datele arată ca vom avea și în acest an creștere economică. Am reușit să nu băgăm economia în recesiune. La noi, inflația a fost mai degrabă pe costuri, nu neapărat pe cerere”, a declarat Mugur Isărescu, la o întâlnire cu jurnaliștii.

BNR  are previziuni optimiste în ziua aprobării Ordonanței „austerității”

Chiar în momentul în care Guvernul României dezbătea Ordonanța de Urgență privind reducerea cheltuielilor bugetare, Mugur Isărescu, guvernatorul BNR făcea estimări „optimiste” cu privire la economia statului nostru. El a precizat că România nu mai este „campioana” Europei la creșterea inflației.

Inflația în România în prezent este mai redusă comparativ cu patru țări care sunt în zona euro, ceea ce ne arată că dacă ești în zona euro nu în mod automat ai rezolvat problema inflației. Este vorba de țările baltice și Slovacia. Și avem o inflație mai scăzută decât țările Vișegrad”, a subliniat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

De ce nu simt românii că au un trai mai bun, dacă inflația a scăzut. Alimentele care s-au scumpit cel mai mult

Mugur Isărescu susține că românii nu simt, la acest moment, reducerea prețurilor deoarece „percepția oamenilor e diferită de indicele prețurilor de consum. Cu toate acestea, guvernatorul BNR dă asigurări că „vom vedea reduceri la prețurile produselor agroalimentare.

Percepția populației nu se suprapune perfect cu indicele prețurilor de consum. Indicele e calculat după norme statistice europene și validate. Avem o analiză care ne dă speranță că se vor tempera creșterile de prețuri la produsele agroalimentare, poate vor fi și scăderi. O problemă care mai persista vreo lună-două, până când producția internă va recupera și va contrabalansa situația din exterior, este legată de grupa legume, fructe și ouă.

Apoi în estul Ucrainei care a fost și va fi din nouă o zonă de producție și export de legume fructe, aici se desfășoară lupte și oferta este în scădere.

Și 20% din exporturile Turciei, multe venind chiar în România, sunt afectate de cutremurele din Turcia, ele având loc în zonele de producție și de export a legumelor”. 

Potrivit INS, zahărul, untul, cartofii, margarina, ouăle, laptele și telemeaua de vacă sunt alimentele care s-au scumpit cel mai mult în aprilie. Prețul laptelui de consum a înregistrat o scădere de până la 10% , de la 1 mai ac. De asemenea, o ușoară scădere a prețului(n.r. de la raft) se observă și la uleiul românesc(n.r. de consum).

CITEȘTE ȘI: Măsurile de austeritate, pregătite de Guvern: Suspendarea angajărilor la stat, reduceri de cheltuieli și stoparea achizițiilor de automobile

Sursă foto: Uniunea Europeană

 

 

 

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW