Saturday, October 26, 2024
Jurnalism corect


Estimare BERD: România va avea o scădere economică de 4% în 2020

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Stirile zilei , at 13 mai 2020 Etichete: ,

Un raport întocmit de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) arată că economia românească ar putea scădea cu 4% în 2020 din cauza pandemiei de coronavirus.

Aceleași date arată o posibilă creștere de 4% în 2021 care va fi determinată în mod special de mediul privat, care ar trebui să-și revină din colaps după terminarea pandemiei.

Estimările pozitive depind de relaxarea graduală a restricțiilor și revenirea la normalitate în cea de-a doua jumătate a anului.

Conform sursei citate, “contracția economiei este explicată parțial prin expunerea mare la economia italiană – exporturile de bunuri către Italia reprezintă 10% din total”.

Statul italian Italia reprezintă o sursă de remitențe importantă pentru România care contribuie cu aproximativ o treime din totalul sumelor care intră în țară.

“Pachetul fiscal de stimulare adoptat, de circa 3% din PIB țintește să injecteze lichiditate și să păstreze locurile de muncă. Un sprijin suplimentar poate să fie limitat în contextul poziției fiscale, cu țintă de deficit de 6,7% din PIB în bugetul rectificat”, mai arată BERD, citată de honews.ro.

sursa foto: Inquam Photos/Alberto Grosescu

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *