Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Erdogan dă undă verde aderării Suediei la NATO

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 11 iulie 2023 Etichete:

Președintele turc, Tayyip Erdogan, a fost de acord luni să trimită Parlamentului cererea Suediei de a se alătura Alianței militare NATO, punând astfel capăt unei perioade lungi de tensiuni pe această problemă care a afectat coeziunea blocului în timpul războiului din Ucraina.

Suedia și Finlanda au aplicat pentru aderarea la NATO anul trecut, renunțând astfel la politica de non-aliere militară pe care o aveau de-a lungul decadelor Războiului Rece, ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina. În timp ce aderarea Finlandei la NATO a fost aprobată în aprilie, Turcia și Ungaria nu au aprobat încă cererea Suediei. Stockholmul a depus eforturi pentru a se alătura blocului la summitul alianței din capitala lituaniană Vilnius, care începe marți.

„Sunt bucuros să anunț … că președintele Erdogan a fost de acord să trimită protocolul de aderare a Suediei în Marea Adunare Națională cât mai curând posibil și să colaboreze îndeaproape cu adunarea pentru a se asigura ratificarea acestuia”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, într-o conferință de presă, descriind acest lucru ca un pas „istoric”.

Stoltenberg a convocat o întâlnire între Erdogan și prim-ministrul suedez Ulf Kristersson, care a durat câteva ore, în ajunul summitului, în încercarea de a pune capăt impasului.

Erdogan a rezistat luni de zile, afirmând că aderarea Suediei depinde de implementarea unui acord convenit anul trecut în cadrul summitului alianței de la Madrid și că nimeni nu ar trebui să aștepte concesii din partea Ankarei.

Turcia a acuzat Suedia că nu face suficient pentru a combate grupurile pe care Turcia le consideră teroriste, în special membri ai Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), care este considerat organizație teroristă de Turcia, UE și Statele Unite. Erdogan și Kristersson au părut relaxați înaintea întâlnirii, liderul suedez glumind despre parcatul avionului său lângă avionul turcesc mai mare de la aeroportul Vilnius.

Stoltenberg a declarat că Erdogan a fost de acord să urgenteze ratificarea în parlament „cât mai curând posibil”, dar nu a putut oferi un calendar specific. A durat două săptămâni pentru ca Parlamentul Turciei să ratifice aderarea Finlandei.

După ce șeful de cabinet al premierului ungar Viktor Orban a declarat joi că Budapesta nu va mai bloca ratificarea aderării Suediei la NATO, aprobarea Turciei ar înlătura ultimul obstacol pentru aderarea Suediei la NATO, cererile de aderare trebuind să fie aprobate de toți membrii.

Foto: Inquam Photos / George Calin

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW