Friday, February 28, 2020
Jurnalism corect


,,Epopeea” Secției Speciale continuă / Forumul Judecătorilor, solicitare pentru noua conducere a CSM

By Robert Madaianu , in Justitie Stirile zilei , at 28 decembrie 2019 Etichete: , ,

Forumul Judecătorilor din România cere noii conduceri a Consiliului Superior al Magistraturii să renunțe la judecarea unei solicitări de strămutare a procesului prin care s-a hotărât sesizarea Curții de Justiție a Uniunii Europene pe tema Secției Speciale. Procesul are loc la Curtea de Apel Pitești iar cererea de strămutare aparține fostei conduceri a CSM. 

Sesizarea CJUE a fost decisă de Curtea de Apel Pitești în 7 februarie 2019. Sub fosta conducere, CSM a cerut ca procesul să fie mutat la altă instanță. Solicitarea de strămutare ar urma să fie judecată pe 30 ianuarie la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Forumul Judecătorilor vrea, însă, ca noul președinte al Consiliului Magistraturii, Nicoleta Țînț, să renunțe la demers.

,,Consiliul Superior al Magistraturii invocă, în esență, faptul că există îndoială cu privire la imparțialitatea judecătorilor Curții de Apel Pitești, deoarece judecătorul cauzei a susținut demersul cu privire la retragerea proiectului de modificare a ”legilor justiției”, inclusiv critici cu privire la necesitatea înființării în cadrul PICCJ a unei direcții specializate având competența exclusivă de efectuare a urmăririi penale pentru faptele săvârșite de judecători și procurori, demers semnat de aproximativ 4.000 de judecători și procurori români, iar alți judecători ai Curții de Apel Pitești (nenominalizați) au susținut diverse alte scrisori publice inițiate de Asociația Forumul Judecătorilor din România pentru apărarea independenței justiției și respectarea obligațiilor asumate de Statul român în cadrul Uniunii Europene și al Consiliului Europei”, arată Forumul Judecătorilor.

Citeste si:  Consiliul Magistraturii vrea ca Inspecția Judiciară să-și verifice șeful

Argumentele CSM nu stau, însă, în picioare, consideră Forumul.

,,Aceste aspecte nu pot reprezenta împrejurări ce ar determina aprecierea că instanţa de judecată nu va fi obiectivă, neputând fi invocată propria culpă, respectiv adoptarea unei anumite conduite, de care partea se prevalează în susţinerea cererii de strămutare”, potrivit FJR.

Sursă foto: Digi24

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW