Monday, September 20, 2021
Jurnalism corect


Epidemie la granița Ucrainei cu România. Ce măsuri ia ministerul Sănătății

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Stirile zilei , at 12 noiembrie 2019 Etichete: , , ,

După ce Ministerul Afacerilor Externe a informat că au fost confirmate mai multe cazuri de difterie în niște regiuni din Ucraina care se află la granița cu România, Ministerul Sănătății a anunțat mai multe măsuri, printre care și achiziția de ser antidifteric

Măsurile Ministerului Sănătății

 • De la 1 noimbrie, Ministerul Sănătății, prin Institutul Național de Sănătate Publică, a dispus direcțiilor de sănătate publică din județele Botoșani, Maramureș, Satu Mare, Suceava și Tulcea intensificarea activității de supraveghere a difteriei.
 • MS a cerut INSP să distribuie tuturor medicilor de familie și unităților sanitare din județe definiția de caz pentru difterie, precum și obligația de a informa imediat telefonic asupra cazurilor suspecte la DSP județean, care va raporta cazul la INSP-CNSCBT și va demara ancheta epidemiologică.
 • MS a mai cerut și o evaluare de urgență a direcțiilor de sănătate publică asupra situației acoperirii vaccinale pentru difterie.
 • Ministerul Sănătății a cerut Companiei UNIFARM să demareze, de urgență, prin procedură de nevoi speciale, o achiziție de ser antidifteric pentru asigurarea profilaxiei specifice în situația apariției unor cazuri de îmbolnăvire.

Singura metodă de prevenire a difteriei este vaccinarea. Difteria este o boală cu transmitere aerogenă, cu potențial mortal.

„(Difteria)Boală acută infecţioasă și contagioasă (specifică doar omului (antroponoză) caracterizată clinic prin inflamaţie fibrinoasă la poarta de intrare, intoxicaţie şi complicaţii cardiovasculare, neurologice şi renale și printr-o evoluție deosebit de severă (potențial letală!!!)”, potrivit doctorului Tudor Ciuhodaru.

sursa foto: Dreams Time

 

 

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  MainNews

  FREE
  VIEW