Sunday, May 26, 2024
Jurnalism corect


Emmanuel Macron reia tema trimiterii de trupe la sol în Ucraina. Condițiile stabilite de președintele Franței pentru adoptarea acestei decizii

By news.ro , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 2 mai 2024

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, a declarat joi pentru publicația britanică The Economist că o trimitere de trupe la sol în Ucraina nu este exclusă, dacă Moscova „va străpunge liniile frontului”, iar Kievul cere acest lucru, relatează AFP. 

„Dacă ruşii se vor duce şi vor străpunge liniile frontului, dacă va exista o cerere ucraineană – nu este cazul în prezent – va trebui să ne punem în mod legitim întrebarea”, declară şeful statului francez.

„A îndepărta a priori acest lucru înseamnă a nu trage învăţăminte din ultimii doi ani”, în contextul în care state membre NATO mai întâi au exclus să trimită Ucrainei tancuri şi avioane după care şi-au schimbat părerea, adaugă preşedintele francez.

Ambiguitate strategică

Emmanuel Macron a provocat un scandal în februarie, când a declarat că trimiterea unor trupe la sol din Occident pe teritoriul ucrainean ar trebui „să nu fie exclusă” în viitor.

El a explicat că a vrut să introducă o „ambiguitate strategică” în răspunsul european la invazia rusă a Ucrainei, în numele unui „salt” despre care spune că şi-l doreşte.

Majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene şi Statele Unite s-au demarcat clar de aceste declaraţii, însă unele au făcut ulterior un pas către el.

De partea rusă, adjunctul preşedintele Dumei de Stat a ameninţat cu ”uciderea tuturor militarilor francezi”.

„Putin nu exclude nimic”

„Aşa cum am spus, eu nu exclud nimic, pentru că avem în faţa noastră pe cineva care nu exclude nimic”, declară Emmanuel Macron The Economist, referindu-se la preşedintele rus Vladimir Putin.

„Am fost fără îndoială prea ezitanţi formulând limitele acţiunilor noastre împotriva cuiva care nu mai are aşa ceva şi care este agresorul”, adaugă el.

„Eu am un obiectiv strategic clar: Rusia nu poate să câştige în Ucraina. Dacă Rusia câştigă în Ucraina, nu vom mai avea securitate în Europa. Cine poate pretinde că Rusia se va opri aici? Care este securitatea altor ţări vecine, (Republica) Moldova, România, Polonia, Lituania şi atâtor altora? Şi apoi ce credibilitate vor avea europenii care au cheltuit miliarde, care au spus că este în joc supravieţuirea continentului şi care nu şi-au dat mijloacele pentru a opri Rusia?”, insistă Emmanuel Macron.

CITEȘTE ȘI: România, printre primele țări implicate în cazul extinderii războiului din Ucraina

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW