Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Emmanuel Macron a anunțat un ajutor de peste 100 de milioane de euro pentru Republica Moldova


Președintele francez Emmanuel Macron a anunțat, în cadrul celei de-a treia Conferințe ministeriale a Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova, un pachet de ajutor suplimentar pentru țara vecină în valoare de peste 100 de milioane de euro, relatează Reuters

Macron a precizat că o mare parte din acest ajutor ar trebui să se concentreze pe a ajuta Moldova să facă față crizei energetice cu care se confruntă, consecință a invaziei Federației Ruse în Ucraina.

În seara zilei de luni, 21 noiembrie, președintele francez i-a transmis omologului din Moldova, Maia Sandu, un mesaj în limba română.

„Dragă Maia, eforturile curajoase și ambițioase pe care le depuneți în Moldova, le faceți pentru țara dumneavoastră, dar și pentru Europa. Puteți conta pe susținerea Franței”, a scris Macron într-o postare pe pagina sa oficială de Facebook.

Luni, 21 noiembrie, a avut loc cea de-a treia Conferință ministerială a Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova, co-prezidată de ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, și de omologii din Franța și Germania. 45 de țări și instituții au participat la reuniunea organizată luni la Paris.

Este cea de-a treia Conferință ministerială în decurs de 7 luni de la crearea Platformei de Sprijin. Prima, organizată în aprilie la Berlin, a generat angajamente financiare în valoare de 659,5 milioane de euro pentru R.Moldova, în timp ce cea de-a doua, organizată în iulie la București, a adus țării vecine 615 milioane de euro în total.

Criză energetică majoră în R. Moldova

După ce loviturile cu rachetă rusești asupra Ucrainei au dus la sistarea livrărilor ucrainene de energie electrică pentru Republica Moldova, care acopereau în jur de 30% din consum, separatiștii transnistreni, cei care controlează centrala de la Cuciurgan, au redus livrările de energie electrică către malul drept al Nistrului, de la 70% din necesar până la 27%.

Liderul separatiștilor de la Tiraspol, Vadim Krasnoseliski, a explicat decizia prin faptul că gigantul rus Gazprom a redus livrările de gaz în regiunea transnistreană cu 30% în luna octombrie, urmând să micșoreze volumele cu 40% în luna noiembrie.

Cetățenii Republicii Moldova ar putea să rămână astfel fără energie electrică în anumite intervale orare. Autoritățile de la Chișinău încearcă să acopere deficitul prin achiziții pe piața liberă în România și fac apel disperat la cetățeni să facă economie. Mai multe detalii, aici.

Sursa foto: Facebook / Emmanuel Macron

Comentarii