Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Emiterea cărții electronice de identitate începe în toată țara în anul 2023

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 10 ianuarie 2023

Începând cu 1 ianuarie 2024, nu se vor mai emite buletine în formatul actual, după cum se arată în proiectul pus în dezbatere publică de Ministerul Afacerilor Interne (MAI). În schimb, românii vor putea opta între cartea electronică de identitate (CEI) și cartea de identitate simplă. Autoritățile vor să înceapă emiterea la nivel național a noilor buletine electronice până la finele anului 2023.

Pentru acest proiect au fost alocați peste 200 de milioane de euro prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), astfel că românii vor primi gratuit buletinele electronice, spre deosebire de clujenii care au participat la proiectul pilot derulat în județ și au trebuit să plătească suma de 67 de lei pentru emitere actului de identitate.

România și-a asumat prin PNRR stimularea adoptării voluntare a cărții de identitate electronice cu semnătură digitală calificată.

Modificări importante

Conform proiectului, locul nașterii și adresa de domiciliu nu vor mai apărea scrise pe buletin, ci vor fi stocate pe cipul cărții electronice de identitate. Astfel, se elimină obligația schimbării CEI atunci când îți schimbi domiciliul.

Altă modificare este aceea că românii nu vor mai fi obligați să depună documentele de stare civilă pentru eliberarea actului de identitate.

Totodată, cărțile electronice de identitate vor fi eliberate opțional și pentru minorii de până în 14 ani, la solicitarea ambilor părinți. Pentru copiii până în 12 ani nu se vor colecta amprente.

De la data realizării condițiilor tehnice pentru eliberarea cărții electronice de identitate, cartea de identitate simplă și cartea electronică de identitate se eliberează:
a) cu valabilitate de 2 ani, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 0-2 ani;
b) cu valabilitate de 4 ani, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 2 și 14 ani;
c) cu valabilitate de 5 ani, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 14 și 18 ani;
d) cu valabilitate de 10 ani, după împlinirea vârstei de 18 ani;
e) cu valabilitate nelimitată, după împlinirea vârstei de 70 de ani.

Cartea electronică de identitate, aflată în termen de valabilitate, constituie document de călătorie în statele membre ale Uniunii Europene, precum și în statele terțe care o recunosc ca document de călătorie, se mai arată în proiect.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW