Tuesday, May 21, 2024
Jurnalism corect


Emanuel Ungureanu, acuzații grave: Mii de litri de sânge contaminat de la sute de spitale din România sunt aruncate zilnic în sistemul de canalizare/ Reacția Spitalului Universitar București

By Daniela Eremia , in Politic Stirile zilei , at 28 ianuarie 2020 Etichete: , , , ,

Deputatul USR Emanuel Ungureanu a prezentat, marți, pe Facebook, un caz grav, în care susține că sângele contaminat rezultat în urma intervențiilor chirurgicale din spitalele din București și din țară ajunge în sistemul de canalizare.

Mii de litri de sânge contaminat și alte deșeuri infecțioase de la sute de unități sanitare din România sunt aruncate zilnic în sistemul de canalizare. Sângele din sălile de operație, contaminat cu diferite bacterii periculoase din Spitalului Universitar de Urgență București dar și alte fluide biologice contaminate sunt evacuate în sistemul de canalizare prin intermediul chiuvetelor sau chiar ale WC-urilor, fără să se respecte procesul de decontaminare. Pericolul pentru sănătatea publică este unul uriaș”, a scris Emanuel Ungureanu pe Facebook.

Totodată, deputatul USR a cerut Direcției de Sănătate Publică din București să înceapă un control pentru a analiza situația.

Din informațiile pe care le dețin, cu excepția Spitalului Foișor din București, toate celelalte unități sanitare din capitala României nu respectă normele care stabilesc clar cum ar trebui să fie evacuate deșeurile infecțioase cu un potențial toxic uriaș”, a scris Ungureanu.

Managerul Spitalului Universitar București, Adriana Nica, a declarat că deșeurile contaminate ajung în canalizarea orașului, dar sunt decontaminate și nu reprezintă un pericol.

Ceea ce vedeți în imagine nu e sânge pur și simplu, sunt lichide de spălătură amestecate cu sânge, sunt deșeuri provenite din intervențiile chirurgicale, care se adună într-un fel de borcane prin aspirație. La sfârșitul intervenției, asistentul de sală este responsabil, conform procedurilor și protocoalelor, deșeurile se decontaminează fie pe bază de clor, și prin decontaminare se distrug toate bacteriile, toți virușii, toate produsele care ar putea reprezenta un pericol, după care aceste fluide se aruncă fie în chiuvete speciale, fie în WC-uri speciale Ele nu mai reprezintă un pericol. Procesul de decontaminare se face oricum”, a spus Adriana Nica, pentru Digi24.

Sursă foto: Realitatea de Craiova

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW