Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Elon Musk nu mai vrea să plătească pentru sateliții Starlink din Ucraina

By Ana Teșcan , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 14 octombrie 2022 Etichete: , , , ,

SpaceX a avertizat Pentagonul că ar putea opri finanțarea serviciului de internet oferit prin terminalele sateliților Starlink în Ucraina, din cauza costurilor prea mari, se arată în documente obținute de CNN

De când au început să sosească în Ucraina în primăvara anului trecut, terminalele de internet prin satelit Starlink produse de SpaceX au fost o sursă vitală de comunicare pentru armata ucraineană, permițându-i să lupte și să rămână conectată chiar dacă rețelele de telefonie mobilă și de internet au fost distruse de atacurile Federației Ruse.

Până acum, aproximativ 20.000 de unități de satelit Starlink au fost donate Ucrainei, iar Musk a postat vineri pe Twitter că „operațiunea a costat SpaceX 80 de milioane de dolari și va depăși 100 de milioane de dolari până la sfârșitul anului”.

Musk a cerut de asemenea Pentagonului să preia finanțarea pentru guvernul Ucrainei și utilizarea militară a Starlink, despre care SpaceX susține că ar costa mai mult de 120 de milioane de dolari pentru restul anului și ar putea costa aproape 400 de milioane de dolari în următoarele 12 luni.

„Nu suntem în măsură să donăm în continuare terminale Ucrainei sau să finanțăm terminalele existente pentru o perioadă nedeterminată de timp”, a scris directorul de vânzări guvernamentale al SpaceX Pentagonului în scrisoare, care a fost trimisă în septembrie.

Între documentele trimise de SpaceX Pentagonului şi văzute de CNN se află şi o cerere directă, nedezvăluită până acum, adresată lui Elon Musk de comandantul armatei ucrainene, Valeri Zalujni, privind încă 8000 de terminale Starlink.

Musk a susținut, de asemenea, luna trecută, în privat, că Ucraina nu dorește negocieri de pace în acest moment și că, dacă ar face asta, „Rusia ar accepta acești termeni”, mai notează sursa citată.

Sursa foto: Pixabay

Comentarii