Sunday, June 23, 2024
Jurnalism corect


LIVE TEXT Eliminarea pensiilor speciale, la vot în Parlament / UPDATE: Pensiile speciale ale parlamentarilor au fost eliminate

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 17 februarie 2021

UPDATE 16:50  Parlamentul a dat un vot favorabil proiectului privind eliminarea pensiilor speciale.

Cu majoritate de voturi, raportul comisiei a fost adoptat – 357 de voturi pentru, 0 abțineri, 0 împotriva, 30 de membri ai parlamentului nu votează”, a anunțat președintele Senatului, Anca Dragu.

Cei 30 de parlamentari care nu au votat au fost membrii UDMR.

UPDATECei care dau lecții despre OUG în domeniul pensiilor speciale, să se uite dacă nu semnătura lor apare pe instituirea pensiilor speciale de la OUG. Vorbesc de PSD. Ipocrizie maximă să vorbiți despre pensii speciale”, a spus deputatul USR-PLUS Cristian Seidler.

UPDATENu putem să începem să discutăm de eliminare, impozitare, plafonare, atât timp cât noi suntem beneficiari de pensie specială. De mâine putem să discutăm sincer de eliminare, impozitare, plafonare pentru pensiile alea de sunt de 80.000 de lei”, a declarat și liderul deputaților PSD, Alfred Simonis.

UPDATE Deputatul liberal Florin Roman susține că proiectul de lege votat miercuri în Parlament va fi neconstituțional.

Actualul proiect care a fost amendat și care prevede oprirea celor aflați în plată, din punctul meu de vedere, va avea mari probleme de constituționalitate. Vreau să fiu sincer, pentru că adevărul va învinge. Dacă ne-am fi dorit să nu facem decât a ne lovi unul pe altul și am fi colaborat să scoatem o lege bună, sunt convins că azi puteam avea o lege constituțională. Închei prin a spune că a fost un original al PNL și două copii, una de la PSD și una de la oamenii noi cu năravuri vechi”, a afirmat Florin Roman.

UPDATE 16:30 Era normal ca orice politician, fiindcă noi toți în Parlament suntem politicieni să reacționăm în acest fel. Să nu mai avem pensii speciale, atât timp cât actuala coaliție vrea recesiune. N-am înțeles de ce nu ați făcut acest lucru dumneavoastră anul trecut, când erați prim-ministru al României, domnule Orban, trecuse Guvernul dumneavoastră în Parlament. N-am înțeles, domnule Barna, de ce până acum, împreună cu prim-ministrul Cîțu, nu ați dat o OUG să faceți dreptatea până la capăt. Cine l-a ținut un an de zile pe domnul Orban, împreună cu dumneavoastră, să dați OUG să faceți dreptatea până la capăt? Astăzi, toți parlamentarii vor vota să eliminăm aceste pensii speciale și vă invit să dați mâine o OUG să mergem cu dreptatea până la capăt”, a spus liderul PSD, Marcel Ciolacu.

UPDATESuntem astăzi într-un moment în care Parlamentul are ocazia să intre în slujba cetățeanului român, are ocazia că trebuie să arate că cine împarte parte nu-și face și că legile trebuie făcute pentru cetățeni(…)Singurul partid politic care a votat în 2015 împotriva introducerii pensiilor speciale pentru parlamentari a fost PNL. Voi ați votat pentru. În mod constant, PNL a militat pentru respectarea unui principiu fundamental: principiul contributivității(…)Ați votat pensii nesimțite, care au creat nedreptăți în societatea românească. Astăzi aveți ocazia să începeți să vă îndreptați, domnilor de la PSD(…)Trebuie să facem ordine în legislația în domeniul pensiilor, trebuie să avem curaj indiferent de posibilele opoziții. Să facem dreptate pentru oameni, atât cei care sunt la pensie să beneficieze de pensii corecte(…)Îmi scot pălăria în fața parlamentarilor care astăzi vor vota desființarea pensiilor speciale, indiferent de gruparea politică”, a declarat Ludovic Orban.

UPDATE 16:20 „Astăzi PSD recunoaște că pensiile speciale ale parlamentarilor au fost o porcărie(…)Astăzi, reparăm puțin dintr-o reparație uriașă din domeniul pensiilor de care are nevoie România(…)Nu mai avem bani de pensii speciale, nu doar că moral nu trebuie să existe. Această coaliție se va lupta cât mai multe ca dintre pensiile speciale să fie eliminate. Astăzi ați înțeles că pensiile speciale trebuie eliminate. Ne mai spălăm obrazul față de această țară”, a declarat Dan Barna, în plenul Parlamentului.

UPDATE Ora 16.00 : Ședința de plen se reia în Parlament – urmează votul pentru eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor

Proiectul inițiat de Partidul Social Democrat pentru eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor va fi supus miercuri votului în plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului. Proiectul PSD preia amendamente din inițiativele PNL și USR-PLUS. 

Birourile permanente reunite ale Parlamentului au trimis marți către Comisia de statut trei proiecte de lege inițiate de PNL, USR-PLUS și PSD pentru eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor.

Pensiile speciale pentru deputați și senatori au fost introduse în anul 2015 prin votul majorității parlamentare strânse în jurul PSD.

Marcel Ciolacu, printre inițiatori

Proiectul de lege care a modificat Statutul parlamentarului astfel încât deputații si senatorii să beneficieze de o indemnizație lunara pentru activitatea la îndeplinirea vârstei standard de pensionare a fost propus de 228 de deputați și senatori, printre care se număra și actualul președinte al PSD, Marcel Ciolacu.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW