Tuesday, April 16, 2024
Jurnalism corect


Elevii nu vor mai intra în vacanță spontană, chiar dacă valul 5 al pandemiei bate la ușă

By Diochetanu Andreea , in Stirile zilei , at 3 ianuarie 2022

Reprezentanții mai multor asociații de elevi și părinți au pichetat luni, 3 ianuarie, sediul Ministerului Educației. Manifestanții au avut la ei sorcove formate din crenguțe de brad pe care au scris solicitările lor. Întâlnirea nu s-a finalizat cu o concluzie anume, însă elevii au reușit să obțină promisiunea că nu vor mai intra într-o altă vacanță spontană, cum s-a întâmplat în 2021, chiar dacă valul 5 al pandemiei bate la ușă.

Între altele, aceștia au vrut să tragă un semnal de alarmă privind impredictibilitatea învățământului și structurii anului școlar, problemele în organizarea testării elevilor, lipsa mijloacelor de învățare online, lipsa măsurilor pentru pregătirea școlilor pentru valul 5, lipsa transportului gratuit al elevilor și organizarea defectuoasă a olimpiadelor școlare, conform unui comunicat de presă.

Problema pe care o evocă elevii privind organizarea olimpiadelor este că nu au fost incluse materiile Engleză, Istorie și Limba Română.

Manifestația a fost organizată de reprezentanții Asociației Elevilor din Constanța, Asociației Elevilor din București și Ilfov, Federației Părinților și Aparținătorilor Legali și grupului civic „Părinții cer schimbare”.

Contactată de Main News, Ariana Dudună, reprezentantă a Asociației de Elevi din Constanța (AEC), a explicat că, deși au fost primiți la Minister, pentru a le fi ascultate doleanțele, nu s-a ajuns la nicio concluzie în urma discuțiilor.

„Am intrat, am discutat cu niște domni secretari de stat. Concluzia a fost că, în urma acestei discuții, suntem de 10 ori mai bine. Înainte eram la zero, zece ori zero tot zero. Nu a fost nicio concluzie. Noi am adresat mai multe probleme cu privire la școala online, la transportul elevilor, la planurile-cadru. Răspunsul la majoritatea problemelor a fost că nu se poate schimba nimic de pe o zi pe alta, dar de exemplu la planurile-cadru vorbim despre planuri-cadru care trebuiau să fie gata de prin 2016. Deci, de pe o zi pe alta, dar au trecut câțiva ani. 5-6 ani. Nu am venit să cerem ceva de pe o zi pe alta.

Toate cerințele noastre sunt probleme cu care ne confruntăm de cel puțin doi ani. La transportul elevilor ni s-a spus că trebuie să se vorbească cu Direcția Generală Economică, chiar dacă noi am mai trimis de atâtea ori adrese la Minister (Ministerul Educației-n.red.), deci ar fi avut timp să vorbească cu Direcția Economică de mult. Ar fi fost cazul când s-a făcut bugetul de stat, pentru că la bugetul de stat nu sunt bani pentru transportul elevilor.

Deci, n-a fost nicio conluzie, doar că nimeni nu este vinovat, asta ni s-a spus. Că e problema fie la voința politică, fie la Ministerul Sănătății, deci nu e nimeni vinvoat, doar că totul merge prost”, a declarat Dudună pentru Main News.

În schimb, reprezentanții ministerului condus de Sorin Cîmpeanu au promis că elevii nu vor mai intra în vacanță forțată, așa cum s-a întâmplat în data de 25 octombrie 2021, în ciuda valului 5 al pandemiei. Specialiștii estimează că la jumătatea lunii ianuarie, ne vom afla în plin val 5 al pandemiei.

„O promisie concretă, că mâine o să se întâmple X, că la următoarea rectificare bugetară se vor da bani – nu. În schimb, ni s-a promis că nu va mai exista o vacanță spontană, chiar dacă vine valul 5, nu se va mai recurge la vacanță spontană. Asta e foarte bine”, a mai punctat Ariana Dudună.

Amintim că toți elevii au intrat forțat într-o vacanță de două săptămâni, din data de 25 octombrie. În mod normal, doar elevii din ciclul primar urmau să intre în vacanță, nu și restul copiilor.

Cîmpeanu explică de ce au fost omise anumite materii

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a precizat luni, 3 ianuarie, că cele trei discipline menționate anterior nu au fost incluse pentru olimpiadă din cauza pandemiei, dar listele competițiilor vor fi actualizate și vor fi introduse și acestea. Totuși, nu este avansată o dată în acest sens.

„După doi ani de întrerupere, Ministerul Educației a decis reluarea etapizată a olimpiadelor și concursurilor școlare.

La momentul suspendării competițiilor școlare, erau programate 78 de olimpiade naționale, 67 de concursuri naționale, 171 de concursuri educative cu finanțarea Ministerului Educației, precum și 150 de concursuri educative naționale și 1.839 de concursuri regionale și interjudețene fără finanțarea Ministerului Educației. În condițiile în care descentralizarea este un deziderat general susținut de către cea mai mare parte a societății, analiza celor peste 2.000 de concursuri regionale/interjudețene/naționale se va face într-o manieră profesionistă și responsabilă, Ministerul Educației susținând într-un fel sau altul orice activitate care poate genera un plus de pregătire în rândul elevilor.

Din păcate, contextul epidemiologic nu permite reluarea tuturor acestor competiții în condiții de siguranță, motiv pentru care principiul care a stat la baza primei selecții a fost prioritizarea participării României la competițiile internaționale anunțate pentru anul 2022. Toate competițiile listate în prima etapă sunt competiții care prevăd etape internaționale.

În perioada următoare, listele competițiilor vor fi actualizate cu alte olimpiade și concursuri care nu prevăd etape internaționale, dar au tradiție și participare națională în sistemul de învățământ preuniversitar, precum olimpiadele de istorie sau de limba și literatura română”, a transmis ministrul Cîmpeanu.

Totodată, el a dat asigurări că metodologia-cadru, regulamentele specifice de organizare și desfășurare și calendarul competițional vor fi adaptate contextului și vor fi trimise spre publicare în cel mai scurt timp.

Foto: Inquam photos/ Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW