Monday, September 26, 2022
Jurnalism corect


Elevii din Constanța, nemulțumiți de proiectul de buget local pentru 2020: Tinerii cer burse mai mari și pază în școli/ Sindicatele din educație anunță politizarea învățământului

By Daniela Eremia , in Stirile zilei , at 24 ianuarie 2020 Etichete: , , , , , , ,

Asociația Elevilor din Constanța au transmis o solicitare primarului constănțean, Decebal Făgădău, prin care cer transport în comun gratuit și burse de merit mai mari. Tinerii sunt nemulțumiți de proiecția bugetului pentru anul 2020 și doresc suplimentarea fondurilor destinate educației.

Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC) solicită primarului municipiului Constanţa, Decebal Făgădău, introducerea de credite bugetare pentru asigurarea pazei umane a unităţilor de învăţământ, creşterea burselor elevilor raportat la salariul minim pe economie şi asigurarea gratuităţii elevilor la transportul local în comun”, se arată în comunicatul de presă transmis vineri de AEC.

Totodată, elevii își exprimă nemulțumirea față de Primăria Constanța pentru că nu asigură fonduri proprii pentru paza în școli spre deosebire de alte școli din România.

Atragem atenţia asupra faptului că, încă de la intrarea în vigoare a Legii educaţiei, respectiv a Legii privind protecţia bunurilor şi obiectivelor nr. 333/2003, Consiliul Local Constanţa nu şi-a respectat obligaţia legală de a prevede fonduri privind asigurarea pazei unităţilor de învăţământ din municipiu. (…) Amintim că una dintre soluţiile găsite de alte oraşe pentru paza unităţilor de învăţământ este arondarea unor agenţi ai Poliţiei Locale pentru şcoli”, au mai transmis elevii.

De asemenea, elevii sunt nemulțumiți de bursa școlară în valoare de 50 de lei pe lună.

Totodată, deşi 3 dintre tipurile de burse ale elevilor din municipiul Constanţa au crescut din nou, în toamna anului trecut, bursele de merit rămân, în continuare, printre cele mai mici din România. Astfel, spre exemplu, în comparaţie cu suma de 50 lei/lună primită de un elev constănţean, pentru exact aceleaşi rezultate, media generală peste 8.50 şi media 10 la purtare, un elev din Botoşani primeşte suma de 120 lei/lună, iar unul din Drobeta Turnu Severin tot 120 lei/lună”, au adăugat reprezentanţii AEC.

Pe de altă parte, președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, Simion Hăncescu, a transmis un mesaj cu prilejul Zilei Principatelor Române, în care spune că :„FSLI consideră că a sosit momentul să se pună capăt acestui flagel care a adus mult rău educației și anume, politizarea funcțiilor de conducere. Reforma în educație trebuie să înceapă de la modul în care sunt numiți directorii unităților de învățământ și inspectorii școlari generali. Este imperios necesar ca aceste funcții de conducere să fie ocupate de oameni care se remarcă prin calități profesionale și manageriale și nu prin simpla apartenență la un partid politic”.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW