Monday, May 20, 2024
Jurnalism corect


Elena Udrea, victorie de etapă în procesul în care vrea să obțină anularea sentinței din procesul Gala Bute

By Andreea Traicu , in Politic Stirile zilei , at 16 octombrie 2019 Etichete: , , , ,

Elena Udrea obține o victorie de etapă în procesul în care încearcă să obțină anularea sentinței din dosarul Gala Bute. Înalta Curte de Casație și Justiție a admis cererea de recurs în casație formulată de Udrea împotriva deciziei din anul 2018 prin care a fost condamnată la 6 ani de închisoare pentru luare de mită și abuz în serviciu.

„Minuta încheierii penale nr. 225/RC În baza art. 440 alin. (4) din Codul de procedură penală, admite în principiu cererea de recurs în casaţie formulată de inculpata Udrea Elena Gabriela împotriva deciziei penale nr. 93 din data de 5 iunie 2018, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Completul de 5 Judecători, în dosarul nr. 2303/1/2017. Trimite cauza în vederea judecării recursului în casa?ie, la Completul de 5 Judecători – Penal P3 – 2019. Fixează termen de judecată, în şedinţă publică, la data de 12 noiembrie 2019, pentru când se citează recurenta inculpată Udrea Elena Gabriela şi partea civilă Autoritatea Naţională pentru Turism. Se va încunoştinţa apărătorul ales al recurentei inculpate Udrea Elena Gabriela cu privire la termenul acordat. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 15 octombrie 2019”, se precizează în minuta instanței.

Pe de altă parte, Înalta Curte de Casație și Justiție a admis cererea formulată de Udrea de sesizare a CCR cu o excepție de neconstituționalitate a unui articol din Codul de procedură penală. ea speră ca, în acest fel, dosarul gala Bute să fie reluat de la zero.

„Admite, în parte, cererea formulată de recurenta inculpată Udrea Elena Gabriela şi sesizează Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 438 alin. (1) din Codul de procedură penală şi art. 102 pct. 267 din Legea nr. 255/2013 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative care cuprind dispoziţii procesual penale. Definitivă”, se arată în decizia instanţei.

Elena Udrea a promovat la Instanţa supremă  o cale extraordinară de atac, prin care încearcă să obţină rejudecarea de la zero a dosarului „Gala Bute”.

Se poate face recurs în casație dacă, în timpul procesului, nu au fost respectate dispozițiile privind competența după materie sau după calitatea persoanei, atunci când judecata a fost efectuată de o instanță inferioară celei legal competente.

CONTEXT

În iunie 2018, Elena Udrea a fost condamnată la 6 ani de închisoare în dosarul „Gala Bute” pentru luare de mită şi abuz în serviciu, însă fostul ministru a plecat în Costa Rica înainte de pronunţarea sentinţei.

Între timp, Curtea Constituţională a dispus, prin două decizii, nelegalitatea compunerii completurilor de 5 judecători de la Instanţa supremă, dar şi nespecializarea completurilor de 3 judecători în cazuri de corupţie.

Ca urmare a deciziilor CCR, toate dosarele de la ICCJ, care nu aveau o decizie definitivă înainte de ianuarie 2019 sau se aflau în termenul căilor de atac extraordinare, se vor rejudeca.

În decembrie 2018, în baza deciziilor CCR, Instanţa supremă a suspendat executarea pedepsei de 6 ani în cazul Elenei Udrea, iar fostul ministru s-a întors în ţară în iulie 2019.

Foto: INQUAM PHOTOS/Octav Ganea

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] Information on that Topic: mainnews.ro/elena-udrea-victorie-de-etapa-in-procesul-in-care-vrea-sa-obtina-anularea-sentintei-din-procesul-gala-bute/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW