Sunday, November 28, 2021
Jurnalism corect


Elena Udrea, în fața instanței: Am fost prima si singura de după Ceaușescu care a investit in turismul romanesc

By Vîrban Robert , in Justitie Stirile zilei , at 26 ianuarie 2021

La ultimul termen în procesul privind finanțarea campaniei electorale din 2009, fostul ministru al turismului, Elena Udrea, s-a declarat nevinovată, amintind de presupusele performanțe administrative.

„Este nedreapta si ciudata aprecierea procurorului. Sunt nevinovata si am încercat să dovedesc că acuzațiile sunt nedrepte si neprobate. (…) Am fost prima si singura de după Ceaușescu care a investit in turismul romanesc”, a declarat Elena Udrea în fața instanței.

Instanța se va pronunța pe data de 16 februarie în acest proces.

DNA cere 12 ani de închisoare pentru Elena Udrea și 15 ani pentru Elena Băsescu

Procurorii DNA cer pedepse de cel puțin 12 ani de închisoare pentru Elena Udrea, respectiv cel puțin 15 ani pentru Ioana Băsescu, fiica cea mare a lui Traian Băsescu, în dosarul privind campania electorală din anul 2009.

„A încercat sa denatureze adevărul tot timpul și să arate ca ea colaborează cu judecătorul cauzei. Nu și-a adus aminte sau nu o mai ajută memoria. Și starea emoțională a încercat s-o scoată în evidență. A arătat ca nu înțelege ce se înțelege cu ea. Două fapte de instigare si patru de spălare de bani, legea penala e codul penal vechi, condamnare cerem pentru Elena Udrea, 3-12 ani limitele pedepsei, dozarea pedepsei trebuie sa fie corespunzătoare funcției pentru a atrage foloase necuvenite. Cerem maximul de pedeapsa pentru Udrea Elena!”, a afirmat procurorul DNA la ultimul termen în acest proces.

Context

Procesul în care fosta șefă de la turism, Elena Udrea, este judecată alături de fiica cea mare a lui Traian Băsescu, Ioana, pentru finanțarea campaniei prezidențiale din 2009.

În anul 2017, Elena Udrea, a fost trimisă în judecată pentru instigare la luare de mită și spălare a banilor.

„În cursul anului 2009, în contextul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale, au fost colectate sume de bani provenite din infracțiuni de corupție, delapidare și evaziune fiscală care au fost folosite, ulterior, pentru plata unor servicii prestate în campania electorală. Legătura dintre persoanele care obțineau banii pe cale nelegală și prestatorii de servicii legate de campanie era realizată de inculpata Udrea Elena Gabriela. Aceasta conducea un staff de campanie informal al unuia dintre candidați și, din această poziție, coordona atât achizițiile de servicii de campanie, cât și persoanele care au acționat ca intermediari pentru plățile realizate, astfel încât sumele de bani să ajungă la societățile prestatoare”, arată procurorii DNA.

Conform procurorilor anticorupție, remiterea foloaselor infracționale ar fi fost disimulată prin contracte fictive încheiate cu firme care prestau în realitate servicii în cadrul campaniei electorale, respectiv publicitate stradală, tipărire de afișe, reclame publicate în mass media, realizarea unor pagini de internet, monitorizarea presei, organizarea de spectacole și prestarea de servicii de consultanță. Citește aici toate acuzațiile.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW