Friday, September 22, 2023
Jurnalism corect


Elena Udrea, în arest preventiv în Bulgaria / Când află decizia finală în procesul extrădării

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 10 aprilie 2022

Elena Udrea va rămâne în arest până pe 14 aprilie, când va fi dată o decizie finală în procesul prin care statul român a cerut extrădarea fostului ministru, relatează agenția bulgară de presă BTA.

Elena Udrea a fost audiată, sâmbătă, de Tribunalul districtului Blagoevgrad, care a decis că fostul ministru trebuie extrădat în România.

Apelul va fi judecat pe 14 aprilie, de Curtea de Apel din Sofia. Până atunci, Elena Udrea va rămâne în arest, întrucât magistrații au considerat că există „un pericol real” ca fostul ministru să încerce să evite transferul în România.

În timpul procesului, Udrea a anunțat că a depus o cerere de azil politic în Grecia și le-a transmis judecătorilor că și-a închiriat o casă în Blagoevgrad, în încercarea de a-i convinge că nu trebuie să fie reținută, relatează Libertatea.

Context

Elena Udrea a fost condamnată definitiv la 6 ani de închisoare în dosarul Gala Bute, dar a încercat să scape de închisoare, fugind prin Bulgaria, înainte de decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Fostul ministru, dat în urmărire generală, a fost prins de autoritățile bulgare la Vama Kulata, în timp ce încerca să intre în Grecia. În 2018, Udrea a folosit același traseu pentru a ajunge în Costa Rica.

De teamă ca Elena Udrea să nu încerce, din nou, să scape de executarea pedepsei Direcția Națională Anticorupție a solicitat, în martie 2021, impunerea măsurii de control judiciar, însă instanța s-a opus.

În acest moment, fostul ministru mai are o condamnare în primă instanță, de 8 ani de închisoare, în dosarul legat de finanțarea campaniei electorale din anul 2009.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW